Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz

Edyta Jabłońska

Piekarnik nie tylko piecze, ale również grilluje i gotuje - na parze i za pomocą mikrofal. W dodatku zna na pamięć mnóstwo przepisów i nawet korzysta ze smartfona. Niejeden nowoczesny piekarnik zna się na kuchni lepiej niż jego właściciel!

Piekarnik, AGD, TEKA
Piekarnik
fot. Teka

Wszystkie piekarniki są wyposażone w funkcje: grzanie górne, dolne, termoobieg (wbudowany wentylator rozprowadzający gorące powietrze). Aby ułatwić przygotowanie posiłków, producenci stosują również inne rozwiązania, m.in.:

Termoobieg 3D (lub 3D plus) - dzięki dodatkowej grzałce lub otworom grzewczym przy wentylatorach gorące powietrze jest rozprowadzane równomiernie po całym piekarniku, co ułatwia pieczenie dużych potraw oraz sprawia, że ciasto równo wyrasta.
Rozmrażanie - potrawy i produkty rozmrażają się dzięki cyrkulacji powietrza wprawianego w ruch przez wentylator.
Grill - umożliwia opiekanie mięsa i warzyw tak jak na tradycyjnym grillu.
Szybkie nagrzewanie - w krótkim czasie piekarnik osiąga ustawioną przez nas temperaturę.
Mikrofale - piekarnika można używać tak jak kuchenki mikrofalowej albo korzystać dodatkowo z mikrofal podczas tradycyjnego pieczenia (pozwala to przygotować potrawę do 80 proc. szybciej, a w związku z tym zaoszczędzić nawet 50 proc. energii).
Jednoczesne pieczenie różnych potraw - dla każdej z nich, umieszczonej na oddzielnym poziomie, można ustawić inne parametry; zapachy nie mieszają się ze sobą.
Funkcja pary - umożliwia przygotowanie zdrowych potraw na parze.
Termosonda - ułatwia pieczenie kontrolując temperaturę wewnątrz potrawy.

Przeczytaj: 30 błędów, które skracają żywotność sprzętów AGD
Co wybrać piekarnik zwykły czy parowy?

Funkcje piekarnika na miarę XXI wieku:

Tak zwane automatyczne programy, czyli dobieranie przez piekarnik parametrów pieczenia w zależności od rodzaju dania i jego wagi, nie są już dla nas nowością. Producenci poszli jednak dalej i wprowadzili do pamięci urządzeń przepisy i aplikacje, które instruują krok po kroku, jak przyrządzić potrawę. Z najnowszymi modelami możemy się komunikować za pomocą smartfonów.
Interaktywny ekran dotykowy - umożliwia obsługę piekarnika za pomocą dotyku, czyli dosłownie jednym palcem. Piekarniki z takim ekranem nie mają przycisków ani pokręteł, przy których zwykle gromadzą się zanieczyszczenia.
Wbudowana książka kucharska z przepisami - po wyborze dania na ekranie piekarnika wyświetla się
lista potrzebnych składników oraz opis przygotowania potrawy, a po uruchomieniu urządzenie samo ustawia parametry pieczenia.
Programowanie - możliwość zapisywania własnych przepisów i ustawień w pamięci piekarnika.
Sterowanie za pomocą smartfonu - specjalna aplikacja na telefon pozwala zdalnie obsługiwać piekarnik, np. włączyć go, by się nagrzał, zanim wrócimy do domu. Dostępne są również aplikacje z książką kucharską oraz zapewniające bezpośrednią łączność z Facebookiem, dzięki czemu zdjęciem gotowej potrawy możemy podzielić się ze znajomymi.
Wejście USB - umożliwia przeglądanie  na wyświetlaczu piekarnika dowolnych zdjęć, które wprowadzamy z pendrive'a.

Mały czy duży piekarnik?

Standardowy piekarnik, i takich jest większość, ma pojemność od 50 do 75 litrów oraz szerokość 60 cm - to model w sam raz dla kilkuosobowej rodziny i do średniej wielkości kuchni. Liczniejsza rodzina, dysponująca przestronną kuchnią, może pomyśleć o zakupie większego modelu - o pojemności 70-85 litrów i szerokości do 90 cm (pamiętajmy, że trzeba go zabudować w szafce o nietypowych wymiarach). Do małych kuchni z wysoką zabudową idealne będą modele kompaktowe, mniejsze od standardowych, np. o wysokości 45 cm lub szerokości do 50 cm. Ich zaletą jest to, że zajmują mało miejsca i można je zamontować na wygodnej dla nas wysokości (tak by nie trzeba się było schylać); wadą - że ze względu na ograniczoną pojemność (do 50 litrów) zmieszczą się w nich mniejsze naczynia niż w standardowych piekarnikach.

Czyste wnętrze piekarnika

We wszystkich piekarnikach komora jest pokryta emalią łatwo czyszczącą, która utrudnia osadzanie się zanieczyszczeń. Stosowane są również inne, skuteczniejsze rozwiązania:

pyroliza - wypalanie wszystkich zanieczyszczeń w bardzo wysokiej temperaturze (około 500 st. C); na koniec wystarczy przetrzeć komorę szmatką;
czyszczenie parowe - niewielka ilość wody po rozgrzaniu zamienia się w parę, a ta zmiękcza zanieczyszczenia, które dzięki temu są łatwiejsze do usunięcia;
wkłady katalityczne - płytki z powłoką wspomagającą wypalanie zanieczyszczeń w wysokiej temperaturze (około 350 st. C), umieszczone na tylnej lub bocznych ściankach komory; co jakiś czas należy je wymieniać.

Bezpieczne pieczenie

Chociaż piekarniki mogą osiągać bardzo wysoką temperaturę, nie grozi nam poparzenie - większość modeli ma tak skonstruowane drzwiczki, że nie nagrzewają się powyżej 50 st. C; natomiast system chłodzenia obudowy chroni przed uszkodzeniem sąsiednie szafki. Można też zablokować urządzenie przed przypadkowym włączeniem (np. by nie uruchomiły go dzieci), a automatyczny wyłącznik odetnie dopływ prądu, gdy urządzenie będzie pracowało zbyt długo. Niektóre modele mają blokadę drzwi, która uniemożliwia otwarcie ich podczas pieczenia.Wyposażenie piekarnika


Zwykle w cenie piekarnika jest blacha i ruszt. Niektórzy producenci dołączają także brytfannę, dodatkowy mały ruszt (nakładany na brzegi brytfanny), rożen, a czasem blachę do pieczenia pizzy oraz specjalne naczynia, np. do gotowania na parze.

Skomentuj:

Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz