Płyta indukcyjna lepsza niż elektryczna

Monika Utnik-Strugała

Płyta indukcyjna to dobre rozwiązanie, gdy liczą się pieniądze i czas - najlepsze płyty indukcyjne skracają gotowanie nawet o połowę. Głodna rodzina będzie nam wdzięczna, a domowy budżet uratowany.

Płyta indukcyjna IRS 953, Teka
Płyta indukcyjna IRS 953, szer. 90 cm, panel dotykowy, 5 pól, 9 poziomów mocy, 9 funkcji, 3399 zł, Teka
fot. Teka

Zalety płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna jest ekonomiczna. W porównaniu z płytą elektryczną zużywa nawet do 50 proc. energii mniej.

Korzystanie z płyty indukcyjnej jest bezpieczne. Ponieważ płyta się nie rozgrzewa, nie ryzykujesz poparzeniem. Nie przypali się również plama z sosu, który niechcący kapnął na płytę. Co więcej, pozostawiona na niej przypadkiem łyżeczka czy pokrywka nie rozgrzeje się do czerwoności, bo urządzenie wykrywa jedynie materiał ferromagnetyczny (z niego są zrobione garnki przeznaczone do gotowania na płytach indukcyjnych) i automatycznie się wyłącza.

Łatwo wyczyścić płytę indukcyjną. Są bowiem gładkie, bez trudno dostępnych zakamarków; aby po umyciu płyty nie pozostały smugi, warto ją przetrzeć szmatką zwilżoną octem.

Płyta indukcyjna: dopasuj wielkość i kształt

Jeśli gotujesz rzadko lub tylko dla siebie, wystarczy płyta indukcyjna o szerokości 30 cm z dwoma polami grzejnymi. Standardowe płyty mają szerokość około 60 cm i 4 pola, te największe - od 80 do 95 cm szerokości i nawet 6 pól, w tym m.in. na wok. Producenci oferują również modele bezstrefowe (garnki stawia się w dowolnym miejscu na płycie) lub z funkcją Bridge, która pozwala z dwóch mniejszych pól stworzyć jedno duże - jest przydatna, gdy używa się niestandardowych garnków, np. brytfanny. Płyty mogą być nie tylko prostokątne i kwadratowe, ale także w kształcie orzecha nerkowca (takie kosztują więcej); są też modele z ramką lub bez ramki (wtedy płyta nie wystaje nad blat).

Płyta indukcyjna VR TC 95 4i, Teka fot. producent

Rodzaj sterowania płyty indukcyjnej

Do wyboru są płyty indykcyjne z pokrętłami (coraz rzadsze) albo z panelem dotykowym, który łatwiej wyczyścić. Niektóre płyty umożliwiają również sterowanie pracą okapu; najbardziej zaawansowane pozwalają jednocześnie gotować, przeglądać serwisy społecznościowe, e-maile czy wiadomości w sieci.

Funkcje płyt indukcyjnych

Im nowocześniejszy model, tym łatwiejsze gotowanie. Płyty indukcyjne mają coraz więcej funkcji, które sprawią, że obiad zrobi się szybciej, potrawa będzie smaczniejsza, a pieniądze w domowym budżecie zaoszczędzone.

Automatyczne zagotowanie - funkcja idealna do przygotowywania potraw, które najpierw trzeba szybko zagotować, a potem powoli dusić; pole grzejne automatycznie obniża temperaturę po określonym czasie (odpowiednik gotowania na wolnym ogniu).

Sterowanie temperaturą - niektóre modele mają nawet 17-stopniową regulację mocy.PowerBoost - zwiększa moc grzania pola, dzięki czemu potrawy są przygotowywane szybciej, zachowując więcej wartości odżywczych (w niektórych modelach ta funkcja przyspiesza gotowanie nawet do 50 proc.).

Pauza - przydaje się, gdy na dłuższą chwilę trzeba wyjść z kuchni; urządzenie przerywa gotowanie i wyłącza płytę, ale zapamiętuje wszystkie ustawienia i przywraca je po ponownym uruchomieniu.

Podtrzymywanie ciepła - potrawa pozostaje ciepła  jeszcze długo po ugotowaniu; sprawdza się podczas przygotowywania kilku dań jednocześnie (nie wystygną przed podaniem na stół).

Wskaźnik ciepła resztkowego - informuje, czy pole jest jeszcze ciepłe (pojawia się litera H); jeśli tak, można na nim podgrzać inną potrawę.

Bezpieczna płyta indukcyjna

Dla rodzin z dziećmi producenci przewidzieli płyty indukcyjne z blokadą Pro Baby (maluch nie uruchomi płyty). Zabieganym przyda się urządzenie z automatycznym wyłącznikiem (jeśli zapomnisz, że gotuje się obiad, płyta sama się wyłączy po przygotowaniu potrawy) lub Timer (pozwala zaprogramować czas gotowania na danym polu do 99 minut, po tym czasie pole się wyłączy się, emitując sygnał dźwiękowy).

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Płyta indukcyjna lepsza niż elektryczna