Baba gotowana z ajerkoniakiem

Autor przepisu: Michał Doroszkiewicz Stylizacja: Nawojka Meijer Zdjęcie: Bartosz Fasiecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

3 jaja, 11 łyżek cukru pudru, 125 g margaryny, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 ml spirytusu (lub 50 ml wódki), 1/2 opakowania budyniu śmietankowego, 100 ml ajerkoniaku

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Bartosz Fasiecki
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masę, dodając spirytus lub wódkę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do natłuszczonej formy (o średnicy 22 cm) z kominkiem wlewamy ciasto. Formę wstawiamy do naczynia z wrzątkiem - powinna być niemal cała zanurzona w wodzie i obciążona, np. kamieniem, albo słoikiem z wodą. Gotujemy ciasto pod przykryciem przez 1,5 godz. Robimy budyń, zastępując 1/2 ilości mleka przewidzianej w przepisie ajerkoniakiem. Wystudzony krem wlewamy we wgłębienie ostudzonej babki.

Skomentuj:

Baba gotowana z ajerkoniakiem