Letnie zajęcia ogrodnika

Jerzy Woźniak

Lato, a zwłaszcza jego druga połowa, to okres, gdy wiele roślin przekwita i zaczyna tworzyć nasiona. W tym czasie należy regularnie usuwać przekwitłe kwiaty, co stymuluje zawiązywanie nowych i, uniemożliwiając tworzenie się nasion, zapobiega osłabianiu roślin.

1 z 3
Fot. Gardena
2 z 3
Fot. Gardena
3 z 3
Fot. Gardena
Warto więc zawczasu przygotować dobry sekator i zarezerwować sobie czas na tę dość żmudną pracę, szczególnie gdy mamy wiele kwitnących bylin i krzewów.

Przygotujmy poidełka dla ptaków, nie tylko bowiem my odczuwamy latem duże pragnienie.

Zatroszczmy się o regularne podlewanie drzew owocowych. Tworzenie owoców pociąga za sobą o wiele większe zapotrzebowanie na wodę niż w innych porach roku.

Latem tniemy niektóre drzewa owocowe, jeśli więc na działce mamy sadowniczą część, warto zawczasu zapoznać się z technikami i sposobami ich cięcia.

W drugiej połowie lata wiele roślin jednorocznych zamiera. Na ich miejsce warto posadzić coś, co zapełni puste miejsca. Dobrze jest zawczasu przemyśleć, jakie będą to gatunki.

Rośliny cebulowe, takie jak tulipany odmianowe, warto w połowie lata wykopać i przetrzymać w chłodnym i ocienionym miejscu do jesieni.

Latem nie należy głęboko przekopywać gleby, gdyż straty wilgotności podłoża mogą okazać się bardzo duże. Odłóżmy tę czynność do jesieni, kiedy głębokie przekopanie podłoża pozwala wchłonąć mu więcej wilgoci.

W tym okresie kończy się pora gniazdowania większości ptaków. Młode, nieporadnie łatające pisklęta są wówczas łatwym łupem dla puszczonych wolno zwierząt domowych, które z tego względu powinniśmy trzymać raczej krótko.

Podczas letnich burz warto zbierać deszczówkę. Nawet niewielki dach po burzy dostarczy nam około 400 litrów miękkiej wody, za którą tak przepadają rośliny, także te w mieszkaniu.

Przez całe lato zwracamy baczną uwagę na szkodniki i choroby grzybowe. Gdy tylko zauważymy pierwsze objawy ich obecności, sięgamy po ekologiczne preparaty.

Jeśli zbyt dużo pada, na pomidory i paprykę zakładamy daszki z folii, co chroni je przed chorobami grzybowymi.

Po zebraniu wiosennych sałat i warzyw mamy wolne zagony na wysiew lub wysadzenie innych smakołyków. Pamiętajmy o uprawach mieszanych.

Obfitość owoców, warzyw i ziół, które właśnie zbieramy, powinna być częściowo konserwowana na zimę.

W końcu lata można zacząć dzielić kępy wcześnie kwitnących bylin, takich jak kosaćce.

W sadzie dojrzewają pierwsze porzeczki, agrest, wczesne jabłka, czereśnie, wiśnie i morele. Należy je szybko zbierać i zjadać, a nadmiar wykorzystywać na przetwory.

Lipiec to najlepszy okres na pobranie sadzonek wierzchołkowych, które bardzo szybko się ukorzeniają.

Pod koniec lata coraz oszczędniej dawkujemy nawozy. Wraz z coraz mniejszymi przyrostami rośliny potrzebują też mniej substancji odżywczych.

Chore gałęzie u gatunków owocowych i ozdobnych natychmiast usuwamy. Nie powinny być one kompostowane, lecz wyrzucane do domowych śmieci lub utylizowane w innych sposób. Dotyczy to też chorych liści warzyw.

W końcu lata można zacząć sadzić drzewa i krzewy sprzedawane w pojemnikach, między innymi róże. Należy zwrócić uwagę, aby miejsce szczepienia znalazło się kilka centymetrów pod ziemią. Posadzone krzewy kopczykujemy.

Skomentuj:

Letnie zajęcia ogrodnika