Angielski placek z rokitnikiem

Tekst Katarzyna Król, Sadowniczy Zakład Doświadczalny ISK Brzeźna

Angielski placek z rokitnikiem
Angielski placek z rokitnikiem
Fot. Shutterstock
Składniki:

SPÓD: 250 dag herbatników, 1/4 szklanki stopionej margaryny, 1/2 szklanki mleka, dżem z rokitnika

KREM SEROWY:

225 g twarożku homogenizowanego, 500 g jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, skórka z 1 cytryny, aromat waniliowy, polewa czekoladowa

Przepis:

SPÓD: pokruszone herbatniki ucieramy na jednolitą masę z mlekiem i stopioną margaryną. Ciastem tym wykładamy tortownicę, zaginając brzegi. Spód smarujemy grubo dżemem z rokitnika.

KREM SEROWY: miksujemy jogurt z twarożkiem, dodając cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy. Białą masę serową wlewamy na przygotowany spód.

PIECZENIE: Placek pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, po czym przez kolejne 20 minut w temperaturze obniżonej do 150°C. Wyjmujemy z piecyka i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem studzimy. Najlepiej umieścić ciasto na noc w lodówce.

Sprawdzone przepisy z rokitnikiem



Rokitniki - złoto Syberii



    Więcej o:

Skomentuj:

Angielski placek z rokitnikiem