Prosty, nowoczesny dom z cegłą na elewacji

Andrzej Markowski

Ten dom jest przykładem dobrej i przemyślanej współpracy inwestorów i architekta. Dzięki temu, że zaczęła się ona jeszcze przed kupnem działki, nie tylko dom, ale i cała posesja urządzone SĄ dokładnie tak, jak wyobrażali to sobie właściciele.

projekt
Widok od strony ogrodu
Wiz.Prodom
Powierzchnia użytkowa domu: 200,5 m2

Powierzchnia działki: 945 m2

Autor: architekt Małgorzata Grabowska, PRODOM - Architektura i Konstrukcja

Kontakt: tel. +48 665 05 75 15, e-mail: biuro@prodom-archikon.pl, www.prodom-archikon.pl, ul. Tarninowa 3, 64-600 Kowanówko k. Obornik Wlkp

Inwestorzy

Projekt tego domu został zamówiony przez parę młodych ludzi, planujących w przyszłości dwójkę dzieci. Wcześniej mieszkali oni w małym mieszkaniu w bloku, położonym w dużej aglomeracji, ale marzyli o spokojnej okolicy i domu z dużym ogrodem. Z myślą o nim kupili średniej wielkości działkę, położoną w okolicach Kórnika.

Inwestorzy mieli od początku jasno określoną wizję domu. Zgodnie z ich wyobrażeniami, miał być niewielki, nawiązujący kształtem i formą do klasycznego, polskiego domu z dwuspadowym dachem. Garaż miał przylegać bezpośrednio do bryły domu, a do wykończenia elewacji mały zostać użyte naturalne materiały (drewno i cegła) oraz beton.

Działka

Inwestorzy zaczęli współpracę z architektem bardzo wcześnie, już na etapie zakupu działki. Zdecydowali się na średniej wielkości działkę narożną, na której możliwe było zaplanowanie dużego słonecznego ogrodu oraz tarasu od strony południowej i zachodniej. Zlokalizowana ona była na podmiejskim, już zurbanizowanym terenie, położonym w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Ponieważ została wydzielona (jako jedna z kilkunastu) z terenu łąki, w bezpośrednim sąsiedztwie nie ma zabudowy. Kształt działki jest zbliżony do kwadratu, z uciętym jednym narożnikiem. Front działki położony jest od północy, natomiast strefa ogrodowa - od strony południowej.

Założenia projektowe

Dom zaprojektowano w taki sposób, by jego przestrzeń w czytelny sposób dzieliła się na część dzienną (z wyraźnie zaznaczoną przestrzenią do pracy) oraz nocną. Część dzienna obejmuje swoim zasięgiem cały parter budynku. Została zaprojektowana jako przestrzeń półotwarta, łącząca w sobie funkcje salonu, jadalni oraz schowanej - wydzielonej - kuchni.

Zgodnie z życzeniem inwestorów cała ta część domu jest przestronna i jasna, zwrócona całkowicie w kierunku ogrodu.

Ważnym punktem układu funkcjonalnego domu jest niezależny pokój biurowy usytuowany przy wejściu do domu.

Część nocna, zlokalizowana na poddaszu, z założenia jest niewielka; znalazły się tu wprawdzie skromne, lecz wygodne sypialnie, wspólna łazienka oraz garderoba.

Życzeniem inwestorów było, aby do bryły budynku przylegał parterowy garaż jednostanowiskowy oraz zadaszenie dla drugiego, mniejszego samochodu. Garaż miał być połączony z pomieszczeniem technicznym oraz ze schowkiem z?wyjściem do ogrodu.

Wygląd budynku

Główna bryła budynku kształtem nawiązuje do klasycznej formy polskiego domu. Dom ma prosty, dwuspadowy dach (przykryty płaską blachą cynkowo-tytanową), a kalenicą zwrócony jest prostopadle do ulicy.

Z głównej bryły domu (wykończonej jasnym tynkiem) została wysunięta kuchnia; część wejściowa natomiast jest cofnięta. Do domu dostawiono niższy prostopadłościan (wykończony ciemną cegłą), w którym zaplanowano garaż.

Wszystkie te elementy połączono wspólnym dachem, tworzącym dookoła budynku liczne podcienia i zadaszenia. Znalazło się pod nimi miejsce na drugi samochód, na taras, z którego można korzystać nawet przy niepogodzie, oraz na miejsce do suszenia drewna. Dzięki tym zabiegom dom został optycznie rozdzielony na dwie części: dolną i górną. Podział ten dodatkowo akcentuje użycie różnych materiałów do wykończenia elewacji. Zestawienie góry w jasnym kolorze z ciemnym dołem powoduje też, że budynek wydaje się dużo niższy. W bryle budynku wyraźnie zaakcentowana jest też strefa wejściowa, wyłożona płytami betonowymi.

Od strony ogrodu zaplanowano duże okna i drzwi tarasowe. W bocznej elewacji zaprojektowano poziome przeszklenia, połączone obramowaniem z betonu w jeden element. Elewacja od strony północy nie ma okien, co umożliwiło usytuowanie domu blisko granicy z sąsiadem.

Wnętrza i ich funkcje

Zgodnie z życzeniem inwestorów wnętrze domu podzielone zostało na trzy strefy - wejściową, dzienną i sypialną.

Strefa wejściowa, czyli wiatrołap z miejscem na garderobę powiązany jest bezpośrednio z niezależnym pokojem biurowym.

Strefa dzienna zajmuje pozostałą część parteru. Składają się na nią głównie duży salon z jadalnią (który przylega bezpośrednio do zadaszonego tarasu zewnętrznego) oraz kuchnia połączona ze spiżarnią. W przestrzeni pod schodami mieści się mała łazienka. Obok niej znajdują się drzwi prowadzące do pomieszczenia gospodarczego, które łączy dom z garażem.

Zarówno przejście z domu do garażu, jak i do zadaszonego miejsca postojowego zostały zaplanowane tak, że mieszkańcy nie zmokną w razie deszczu. Pośrodku domu zaprojektowana została otwarta klatka schodowa, doświetlana z góry przez okna dachowe.

Strefę nocną zaplanowano na poddaszu. Od wschodu umieszczone zostały dwa niewielkie pokoje dla dzieci. W centralnej części poddasza znajduje się wygodna łazienka. Sypialnia rodziców wraz z garderobą oraz praktycznym pomieszczeniem gospodarczym zostały zlokalizowane od zachodu. Korytarz łączący pomieszczenia na poddaszu nie jest duży, ale jasny. W wyraźnym rozpoznawaniu poszczególnych stref domu pomaga "zamknięcie" części frontowej i mocne przeszklenie tyłu budynku oraz optyczny podział domu w poziomie.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Prosty, nowoczesny dom z cegłą na elewacji