Kaczka po staropolsku

Wykonanie potraw: Paweł Kałuski Stylizacja i zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kaczka (około 1,8 kg), 1 kg kwaśnych jabłek, 1 szklanka czerwonego wina, tłuszcz do smarowania blachy, pieprz, sól, majeranek, estragon (razem 2 łyżeczki zmieszanych sproszkowanych przypraw)

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Kaczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami. Do środka wkładamy 2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Tak przygotowaną kaczkę układamy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, podlewamy winem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 1 godz., często polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie zwiększamy moc kuchenki do 200 st. C i pieczemy jeszcze 45-60 min. W tym czasie obieramy resztę jabłek, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w plastry i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. W czasie przewracania należy uważać, aby jabłka się nie rozpadły. Upieczoną kaczkę dzielimy na 6 części, układamy razem z jabłkami (upieczonymi w jej wnętrzu) na półmisku, obkładamy smażonymi jabłkami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Skomentuj:

Kaczka po staropolsku