Szaszłyki z kurczaka

Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

100 ml octu ryżowego, 60 ml sosu ostrygowego, 2 łyżki cukru, 60 dag filetów z kurczaka pokrojonych w dużą kostkę, 20 dag makaronu ryżowego, 1 marchewka pokrojona w paseczki, 1 długa czerwona papryczka chilli, 1/3 filiżanki listków mięty, 1/2 filiżanki listków kolendry, 1 cytryna pokrojona na ósemki (dla 4 osób)

15.05.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , GRILL W OGRODZIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
2 łyżki octu ryżowego mieszamy z łyżką sosu ostrygowego i łyżką cukru. Wkładamy do glazury kawałki kurczaka i mieszamy, aby pokryły się sosem. Wstawiamy do lodówki na 10 min. Do miski wkładamy makaron oraz marchewkę i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na parę minut, a następnie odsączamy i łączymy z pokrojoną papryczką chilli, miętą, kolendrą oraz pozostałymi octem ryżowym, sosem ostrygowym i cukrem. Starannie mieszamy. Rozgrzewamy grill. Kurczaka nabijamy na patyczki i pieczemy przez 5-7 min. Podajemy z sałatką makaronową i kawałkami cytryny.

Skomentuj:

Szaszłyki z kurczaka