Tuńczykowe kotleciki

Zdjęcia: Łukasz Zandecki, stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska, Źródło: Nowa Kuchnia Polska

25 dag ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 40 dag osączonego tuńczyka z puszki, 1 roztarty ząbek czosnku, 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki mąki, 1 łyżka oleju

24.05.2006 WARSZAWA
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Robimy masę na kotleciki: mieszamy ziemniaki z tuńczykiem, czosnkiem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żółtko. Wyrabiamy masę, lepimy z niej kotleciki i obtaczamy je w mące. Jeśli się nam nie spieszy, wkładamy je na godzinkę do lodówki. Przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejem lub pieczemy na grillu - najlepiej układamy je nie bezpośrednio na ruszcie, tylko na skropionej olejem aluminiowej tacce. Dobrym dodatkiem do kotlecików jest sałatka grecka.

Skomentuj:

Tuńczykowe kotleciki