Kuchnie z wyspą

Tekst: Elżbieta Błasikiewicz, Iza Matulaniec Stylizacje: Dorota Karpińska Zdjęcia: Rafał Lipski Projekty wnętrz: Tadeusz Szumigaj/B&T Design, Mateusz Trojanowski, Maja Krajewska/Square Space, Insidearch

Wyspa, czyli wolno stojąca niska zabudowa, niepołączona z głównym ciągiem roboczym, pełni kilka funkcji: uzupełnia główną zabudowę o dodatkowe schowki i blat roboczy, skraca dystans między urządzeniami AGD, a w kuchni otwartej na salon wydziela optycznie strefy o różnym przeznaczeniu.

<B>Wyspa, czyli wolno stojąca niska zabudowa, niepołączona z głównym ciągiem roboczym, pełni kilka funkcji: uzupełnia główną zabudowę o dodatkowe schowki i blat roboczy, skraca dystans między urządzeniami AGD, a w kuchni otwartej na salon wydziela optycznie strefy o różnym przeznaczeniu.</B> <BR >KUCHNIA - BEZ TAJEMNIC. Gotowanie nie jest już czynnością, z którą trzeba się ukrywać. Teraz stało się swoistym reality show z udziałem nie tylko domowników, ale nierzadko także gości. Rangę tego wydarzenia podkreśla miejsce akcji - wyspa na środku pomieszczenia. <BR >W przestronnej kuchni (ok. 24 m kw.) zaprojektowano wyspę o wymiarach 280 x 110 cm. Po jej obu stronach pozostało jeszcze szerokie przejście (ponad metr). Kuchnia jest częściowo otwarta na salon, a przed rozchodzeniem się zapachów z gotujących się potraw chroni zawieszony nad płytami grzejnymi okap o dużej wydajności. Umieszczone w nim lampki są dodatkowym oświetleniem blatu. Główne to reflektorki o regulowanym kącie padania światła, zainstalowane w suficie. Wnęka pod blatem gł. 35 cm wystarcza, by osoby siedzące na stołkach barowych mogły wygodnie ułożyć nogi.
Fot. Rafał Lipski

Skomentuj:

Kuchnie z wyspą