Letnie nawożenie roślin

Wiesław Gawryś

Każda roślina do prawidłowego rozwoju, oprócz światła i wody, potrzebuje także składników mineralnych. Pobiera je korzeniami z roztworu glebowego w postaci związków chemicznych.

20170673 https bi
Fot.: shutterstock.com/ bikeriderlondon

W okresie letnim zaprzestajemy nawożenia drzew i krzewów zarówno owocowych, jak i ozdobnych, praktycznie nie nawozimy także bylin. Możemy jeszcze nawozić trawniki, ale tylko te, które regularnie podlewamy.

Co 10-14 dni nawozimy rośliny jednoroczne oraz balkonowe. Możemy także nawozić warzywa, których rozsadę posadziliśmy późną wiosną lub na początku lata.

Latem obserwujemy nasze rośliny i stosujemy nawożenie interwencyjne, jeśli zauważymy na nich objawy niedoboru jakiegoś składnika. Wtedy najlepsze jest nawożenie dolistne (roztworem nawozu z opryskiwacza). Wówczas składniki pokarmowe najszybciej dotrą do roślin. Nawożenia dolistnego nie możemy stosować, jeśli temperatura przekracza 20-25 stopni. Wcześniej rośliny należy dobrze podlać.

Pierwiastki potrzebne do życia rośliny dzielimy na dwie grupy. Pierwsza obejmuje makroelementy - niezbędne w dużych ilościach. Do nich należą azot, fosfor, potas i wapń. Czasem też do tej grupy zaliczany jest magnez i siarka. Inne pierwiastki, zwane mikroelementami, takie jak żelazo, cynk, miedź mangan, roślina pobiera z gleby w niewielkich ilościach.

Dlaczego nawozimy?

Zarówno makro-, jak i mikroelementy występują w glebie w różnych ilościach. Dodatkowo, jeśli uprawiamy rośliny na tym samym miejscu przez dłuższy okres, to ich zasób ciągle maleje i w rezultacie może się wyczerpać. Dlatego aby uzupełnić zapasy pierwiastków w podłożu, musimy rośliny nawozić. To, jakie nawożenie i w jakich dawkach zastosujemy, zależy przede wszystkim od rodzaju roślin, ich wielkości a także czasu trwania uprawy. Niemały wpływ na dawki nawożenia ma też rodzaj gleby, jej odczyn, a także pora roku.

Jak dzielimy nawozy?

Biorąc pod uwagę terminy, nawożenie podzielimy na podstawowe (rozsypujemy je przed posadzeniem roślin) i pogłówne (gdy zasilamy rośliny podczas ich rozwoju).Inny podział obejmuje nawozy organiczne i mineralne. Do pierwszych zaliczamy obornik, gnojówkę, kompost i nawozy zielone. Nawożąc nimi rośliny, dostarczamy im składniki pokarmowe i poprawiamy ich strukturę. Nawozy mineralne otrzymywane są w sposób sztuczny.

Obecnie w handlu istnieje wiele rodzajów nawozów, zarówno jedno-, jak i wieloskładnikowych. Mogą one być w formie stałej (pyliste lub granulowane) lub w płynie. W ostatnich latach coraz częściej pojawiają się nawozy przeznaczone dla poszczególnych gatunków lub grup roślin, o składzie dostosowanym do ich wymagań.
Przed użyciem nawozu powinniśmy zapoznać się z instrukcją i przestrzegać dawek zalecanych przez producenta.

Jak stosujemy nawozy?

Nawozy stałe rozsypujemy na wilgotną glebę na całej jej powierzchni, a następnie delikatnie mieszamy z podłożem i podlewamy. Odżywki płynne rozcieńczamy w wodzie w odpowiedniej proporcji i rozlewamy wokół roślin. Nawozy długo działające
(w formie granulek) rozsypujemy przed sadzeniem roślin lub pod rosnącymi gatunkami wieloletnimi tylko raz w roku.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail. Zobacz PRZYKŁAD.

Skomentuj:

Letnie nawożenie roślin