Przydomowy warzywnik na podwyższonych grządkach
Podwyższone grządki to coś w rodzaju skrzyń bez dna, wykonanych z drewna, cegieł, metalu albo gabionów, wypełnionych różnorodnymi materiałami (kamienie, szkło, drewno, kostka granitowa).
Podwyższone ogródki warzywne mają też wiele praktycznych zalet. Można uzyskać z nich wcześniejsze plony, bo ziemia szybciej się w nich nagrzewa wiosną. Łatwiej w nich pielęgnować rośliny, bo nie trzeba się tak nisko schylać. W takich zagonach ziemia jest pulchniejsza i łatwo ją wymienić.
Przy brzegach grządek ziemia zazwyczaj trochę szybciej wysycha, ale można temu zapobiec, siejąc na brzegach rośliny o zwisających pędach (np. nasturcje), których liście będą chronić boki przed nadmiernym nagrzewaniem się, rzucając na nie chłodny cień. Ziemia w takich rabatach może też być bardziej podatna na zamarzanie. Jeśli posadziliśmy w nich wieloletnie, wrażliwe na mróz rośliny, warto pomyśleć o ociepleniu na zimę.
Obudowę podniesionej rabaty wykonuje się najczęściej z impregnowanych - bezpiecznymi środkami - drewnianych desek. Można też wykonać je jako murowane lub z gotowych betonowych elementów. Tym, co różni podniesioną rabatę od donicy jest to, że jest otwarta od spodu.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o:
Letnie nawożenie roślin
Zdrowy ogród: zwalczamy szkodniki ogrodowe
Ogrody zimowe: różne funkcje i przykłady rozwiązań
Przydomowy warzywnik: przyspieszamy plony
Grill własnej roboty na 3 sposoby. Jak zrobić grill ogrodowy?
Zewnętrzne płyty gresowe – sposób na stylową przestrzeń wokół domu
Pergola w niewielkim, miejskim ogródku? Postaw na MB-OPENSKY 120 od Aluprof
Ognisko - czy można je rozpalić w ogrodzie? Czy można palić gałęzie i liście na działce?