Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Nowy numer już w sprzedaży!

red.

Kuchnia często nazywana jest sercem domu, dlatego warto urządzić ją zgodnie z zasadami ergonomii. Zarówno wówczas, kiedy gotowanie sprawia nam dużą przyjemność, jak i wtedy, gdy jest po prostu codzienną koniecznością.

Nowy numer Czterech Kątów
Nowy numer Czterech Kątów
mat. promocyjne

Temat numeru lutowego wydania „Czterech Kątów” to ergonomicznie zaprojektowana i funkcjonalna kuchnia. Przygotowywanie posiłków to praca, podczas której większość czynności wykonujemy na stojąco. Nieustannie też przemieszczamy się między lodówką, zlewozmywakiem, kuchenką i szafkami, choćby wyjmując potrzebne produkty oraz naczynia. Aby się przy tym zbyt dużo się nie nachodzić i niepotrzebnie nie męczyć, warto zwrócić uwagę na kilka zasad dotyczących rozmieszczenia sprzętów kuchennych. Oto 3 najważniejsze:

Zasada 1. Ustawiamy sprzęty zgodnie z kolejnością wykonywanych czynności.

Zasada 2. Podstawowe akcesoria kuchenne, których używamy najczęściej, powinniśmy mieć w zasięgu ręki – w najbliższej szufladzie, szafce lub na relingach zawieszonych nad blatem. Na najwyższych, trudno dostępnych półkach trzymamy rzeczy używane sporadycznie.

Zasada 3. Urządzenia kuchenne umieśćmy na takiej wysokości, aby nie trzeba było się do nich schylać. Piekarnik czy kuchenkę mikrofalową zamontujmy 82–85 cm nad podłogą, wówczas naczynia z potrawami będziemy mogli wkładać i wyjmować w stojącej pozycji. Natomiast lodówkę warto ustawić jak najbliżej drzwi do kuchni – wtedy przyniesione ze sklepu ciężkie siatki rozpakujemy tuż po wejściu do pomieszczenia.

Urządzenia kuchenne warto umieścić w odpowiedniej kolejności. Zwróćmy również uwagę na odległości pomiędzy nimi. Minimalna długość blatu to 60 cm (przy głębokości również 60 cm). Na takiej przestrzeni jedna osoba w miarę wygodnie przygotuje niewielki posiłek, jednak gdy często gotujemy np. dwudaniowe obiady, blat powinien być większy. Ważna jest też wysokość, na jakiej znajduje się blat. Najczęściej montuje się go na wysokości 85-90 cm. Sprawdzi się to, jeśli mamy około 160 cm wzrostu; wyższe osoby będą musiały pochylać się podczas pracy, co jest niezdrowe dla kręgosłupa. Aby tego uniknąć, wysokość blatu trzeba obliczyć indywidualnie. Zrobimy to, stojąc z rękoma ugiętymi pod kątem prostym – blat powinien się znajdować się kilka centymetrów poniżej dłoni.

Więcej na temat ergonomicznie zaprojektowanej kuchni przeczytacie w najnowszym wydaniu miesięcznika „Cztery Kąty” – w sprzedaży od 25 stycznia. W numerze również:

  • Domowa galeria ścienna – jak ciekawie wyeksponować fotografie;
  • Dagny Thurmann-Moe, autorka książki „Kolorowa rewolucja” o swoim mieszkaniu i kolorach;
  • Dom pod Warszawą inspirowany prowansalskimi wnętrzami;
  • Metamorfoza przedpokoju w dwóch wersjach;
  • Urządzamy wygodny kąt wypoczynkowy;
  • Pralko-suszarki – czym kierować się przy zakupie;
  • Wyniki konkursu „Urządzamy” – przedstawiamy listę zwycięzców.

Okładka nowego numeru Czterech Kątów
Okładka nowego numeru Czterech Kątów
mat. promocyjne
    Więcej o:

Skomentuj:

Nowy numer już w sprzedaży!