Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Co wybrać?

WG
05.12.2018 10:30
Gdy urządzamy kuchnię, dużym wyzwaniem jest wybór płyty grzewczej. Obecnie producenci oferują trzy rodzaje płyt - gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią? Jak wybrać płytę dopasowaną do naszych potrzeb? Przygotowaliśmy mały przewodnik.

Płyta gazowa

Gotowanie na gazie wciąż ma wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowane potrawy mają lepszy smak. Gotowanie z ogniem daje też większe pole manewru (można np. opalić cebulę do rosołu). Płyty gazowe są też tańsze i mniej podatne na awarie. Minusy? Są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zdecydowanie mniej bezpieczne niż elektryczne lub indukcyjne, a gotowanie na nich trwa znacznie dłużej.

Płyta elektryczna (ceramiczna)

Płyty elektryczne zasilane są prądem. Zamiast palników mamy nagrzewające się pola. Takie płyty są łatwe do utrzymania w czystości, gotuje się na nich szybciej niż na płytach gazowych i są tańsze niż płyty indukcyjne. Mają też minusy - w przypadku awarii prądu nie mamy możliwości gotowania, a nagrzaną płytą można się poparzyć.

Płyta indukcyjna

To odmiana płyty elektrycznej. Do gotowania wykorzystywane jest zjawisko indukcji (wytwarzania pola magnetycznego). To najdroższe z płyt, lecz jednocześnie mające najwyższą efektywność. Płyty indukcyjne są bezpieczne, łatwe do utrzymania w czystości, a gotowanie na nich jest bardzo szybkie. Niestety są one drogie, poza tym wybór płyty indukcyjnej wiąże się z koniecznością zakupu garnków ze stali ferromagnetycznej.

Zobacz także
Komentarze (62)
Zaloguj się
  • 123_moda

    Oceniono 42 razy 38

    Slogany, frazesy i ogólniki zamiast rzetelnej informacji o każdej z płyt i ich wadach i zaletach. Każda jest inna, na każdej inaczej się gotuje, każda ma wady (gazowa nie tylko taką, że trudniej ją czyścić).

  • kris13514

    Oceniono 49 razy 25

    Brakuje informacji podstawowej: o bezwładności kuchenki każdego rodzaju.
    Na kuchence gazowej wystarczy wyłączyć gaz, a potrawa natychmiast przestaje być podgrzewana - mleko nie wykipi, zupa przestaje się przypalać itd. Na kuchence z elektryczną płytą grzejną "palnik" pozostaje gorący jeszcze długo po wyłączeniu zasilania - żeby mleko nie wykipiało nie wystarczy wyłączyć zasilanie - trzeba przenieść garnek w inne miejsce. Kuchenki z płytą indukcyjną zachowują się w sposób pośredni pomiędzy gazowymi i elektrycznymi - garnki do indukcji mają grube dna, przez co temperatura nie spada w nich tak szybko, jak w zwykłych garnkach do gotowania na gazie.
    Poza tym nigdy nie zgodzę się z opinią, że na kuchence elektrycznej gotuje się szybciej niż na gazowej.

  • siwecki

    Oceniono 20 razy 14

    Co za chrzanienie z tymi specjalnymi garnkami do indukcji. Mam indukcję u siebie korzystam ze starych PRLowskich garnków emaliowanych. Jedyne kryterium, to sprawdzić czy dany garnek przyciąga magnes. Jeśli tak, to garnek nadaje się do indukcji.

  • Zbigniew Durawa

    Oceniono 17 razy 13

    Myślałem, że natrafiłem wreszcie na fachowy artykuł a tu takie byle co.

  • d1r3ct

    Oceniono 14 razy 8

    W restauracjach często gotuje się na gazie ;) Są tak niebezpieczne, że gaz "chodzi" tam cały dzień na wielu palnikach przeważnie przy kilku osobach razem gotujących. Do tego przygotowuje się tam setki potraw - jak wyglądała by płyta elektryczna po całym dniu przy np. sosach, nawet małej ilości tłuszczu ? ;)

  • Henryk Pogoda

    Oceniono 10 razy 6

    Słabe te rady. Autor wcale nie zapoznamy z tematem. Ale cóż .

  • Mieszko Pierwszy

    Oceniono 7 razy 5

    Mam płytę elektryczną ceramiczną i muszę powiedzieć, że wcale nie pozostaje ona bardzo długo gorąca po wyłączeniu prądu czy zmniejszeniu mocy jak piszą w artykule.
    Okazuje się, że materiał z którego wykonana jest płyta nie posiada jakiejś olbrzymiej pojemności cieplnej i całkiem przyjemnie się na niej gotuje.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX