Brukselka - główki jak makówki

Magdalena Narkiewicz

Kapusta brukselska, czyli brukselka, tworzy małe główki. Świeżo zerwane smakują lepiej niż sklepowe mrożonki.

Brussel Sprouts Left to Overwinter in Snow Covered Allotment, UK
BRUKSELKĘ możemy zbierać do lutego. Później główki miękną
Fot. Mark Bolton Getty Images
Brukselka pochodzi od kapusty głowiastej i jarmużu. Tworzy grubą, metrową łodygę zakończoną luźną rozetą liści. Na całej jej długości z kątów liści wyrastają silnie skrócone pędy boczne zwane główkami. Może ich być około 40.

WARUNKI I SPOSÓB UPRAWY

Kapusta brukselska wymaga słonecznego stanowiska i żyznej, średnio zwięzłej, prawie zasadowej gleby (pH 6,5-7). Najlepiej plonuje w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem i nawozami mineralnymi stosowanymi przed sadzeniem (azotowymi także w początkowym okresie wzrostu). Ale uwaga, przeazotowanie powoduje, że tworzą się luźne główki. W ogrodzie efektownie prezentuje się np. zielono-purpurowy zestaw na zbiór jesienno-zimowy: odmiany 'Groninger' i 'Red'. Rozsadę sadzi się jako poplon do końca czerwca w rozstawie 60×70 cm (np. obok pomidora lub selera, które odstraszają bielinka kapustnika). Odrobina popiołu drzewnego wsypana przed sadzeniem do dołków zmniejsza ryzyko wystąpienia kiły kapuścianej. Brukselka potrzebuje sporo wody, zwłaszcza w czasie zawiązywania główek. Zbiera się je sukcesywnie, począwszy od dołu pędu, gdy są twarde i mają 2-3 cm średnicy.

UPRAWA "STEROWANA"

Główki najlepszy smak mają po lekkim przemrożeniu, ponieważ tracą goryczkę. Jednak gdy temperatura ma spaść poniżej -10°C, rośliny warto przykryć, np. agrowłókniną. W połowie września możemy im obciąć wierzchołki. Przyspieszy to rozwój najmłodszych główek. Usunięcie dolnych liści sprawi, że te, które pierwsze się zawiązały, będą wolniej rosły. Roślinom zimującym w polu liście przydadzą się jako osłona przed wiatrem, dlatego lepiej ich nie ścinać.

Skomentuj:

Brukselka - główki jak makówki