Jadalne kasztany

dr Magdalena Narkiewicz

Jadalne kasztany to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

Fot. Shutterstock
Kasztan jadalny (Castanea sativa) często mylony jest z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum), gdyż jego owoce, zwane potocznie kasztanami, również ukryte są w kolczastych łupinach. W odróżnieniu jednak od niejadalnych owoców kasztanowca uchodzą za przysmak. Najlepsze, tzw. marony, rodzi odmiana 'Marron de Lyon'. Drzewu temu odpowiada klimat południowej Europy, gdzie dorasta ono do 30 m wysokości. W mroźniejszej części Polski jego młode egzemplarze często przemarzają. Potem - odrastając od korzeni - tworzą krzaczaste formy. Kasztan kwitnie w maju i czerwcu, a jego owoce dojrzewają w listopadzie (w naszym klimacie tylko po wyjątkowo długim lecie). Szybko wysychają - dłużej niż tydzień zachowują świeżość jedynie w lodówce. Można je jeść na surowo, ale zwykle gotuje się je lub piecze. Zabieg ten ułatwia usunięcie gorzkiej brązowej łupiny i znajdującej się pod nią białej skórki. Kasztany (całe albo w postaci mąki) służą do przygotowywania zup i potraw mięsnych (np. faszerowania indyka). Robi się z nich też polentę, dodaje do ciast i deserów. Świeże zawierają około 30% skrobi i 11% cukru, sporo witamin, potasu i magnezu. Znajdujące się w nich związki uszczelniają naczynia krwionośne.

kasztanyFot. Shutterstock

Babeczki z kasztanami

Ugotuj do miękkości 1/2 kg kasztanów (z nadciętymi wierzchołkami). Obierz je z łupin i skórek, gorące przetrzyj przez sito. Przygotuj karmel (z 2 łyżek masła i cukru), wymieszaj z masą. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i śmietany, ewentualnie likier czekoladowy. Musem napełnij kruche babeczki (możesz kupić gotowe spody).

Skomentuj:

Jadalne kasztany