Kasztan jadalny

dr Magdalena Narkiewicz, KJ

Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

Kasztan jadalny

Kasztan jadalny (Castanea sativa) często mylony jest z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum), gdyż jego owoce, zwane potocznie kasztanami, również ukryte są w kolczastych łupinach. W odróżnieniu jednak od niejadalnych owoców kasztanowca uchodzą za przysmak. Najlepsze, tzw. marony, rodzi odmiana 'Marron de Lyon'.  
 

Kasztan jadalny uprawa

Drzewu temu odpowiada klimat południowej Europy, gdzie dorasta ono do 30 m wysokości. W mroźniejszej części Polski jego młode egzemplarze często przemarzają. Potem - odrastając od korzeni - tworzą krzaczaste formy. Kasztan kwitnie w maju i czerwcu, a jego owoce dojrzewają w listopadzie (w naszym klimacie tylko po wyjątkowo długim lecie).

Kasztany

Szybko wysychają - dłużej niż tydzień zachowują świeżość jedynie w lodówce. Można je jeść na surowo, ale zwykle gotuje się je lub piecze. Zabieg ten ułatwia usunięcie gorzkiej brązowej łupiny i znajdującej się pod nią białej skórki. Kasztany (całe albo w postaci mąki) służą do przygotowywania zup i potraw mięsnych (np. faszerowania indyka). Robi się z nich też polentę, dodaje do ciast i deserów. Świeże zawierają około 30% skrobi i 11% cukru, sporo witamin, potasu i magnezu. Znajdujące się w nich związki uszczelniają naczynia krwionośne.

kasztanyFot. Shutterstock

Babeczki z kasztanami

Ugotuj do miękkości 1/2 kg kasztanów (z nadciętymi wierzchołkami). Obierz je z łupin i skórek, gorące przetrzyj przez sito. Przygotuj karmel (z 2 łyżek masła i cukru), wymieszaj z masą. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i śmietany, ewentualnie likier czekoladowy. Musem napełnij kruche babeczki (możesz kupić gotowe spody).

Kasztanowiec zwyczajny. Drzewo kwitnące w maju. [Uprawa i pielęgnacja]

Skomentuj:

Kasztan jadalny