Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Uprawa imbiru w Polsce

Anna Morleo

Imbir powszechnie dostępny w sklepach spożywczych imbir to tak naprawdę imbir lekarski (Zingiber officinale), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.

Imbir
Imbir
Fot. Shutterstock

Imbir – pochodzenie

Pochodzi z Melanezji, ale obecnie nie występuję już w stanie dzikim.  W Azji był uprawiany już 3000 lat temu. Do Europy trafił za sprawą Fenicjan, gdzie początkowy był używany jako środek płatniczy. W XIII w. Arabowie zawieźli go do Afryki Wschodniej, w kolejnych wiekach za sprawą Hiszpanów trafił do Ameryki Łacińskiej. Obecnie jest powszechnie uprawiamy w Indiach, Chinach, Malezji, na Jamajce, w Australii,  Afryce Zachodniej i Ameryce Środkowe.

Imbir –  opis

Imbir to roślina dorastająca do około 1 – 1,3  m wysokości, o dużych, ciemnozielonych, lancetowatych liściach. Jej kwiaty są zebrane w kłosowate kwiatostany w kolorze żółto-fioletowym. Kłącze imbiru jest grube i jędrne, pokryte delikatną skórką w kolorze jasnobrązowym. Ma charakterystyczny  zapach i intensywny smak – ostry, gorzki i nieco słodkawy. Młode kłącza imbiru, mające do 6 miesięcy można jeść na surowo lub kandyzować.  Starsze, mające 9 miesięcy kłącza, suszy się, mieli i używa jako przyprawy.

Uprawa imbiru w domu

W naszych warunkach klimatycznych uprawa imbiru jest możliwa wyłącznie w warunkach domowych – w doniczkach lub skrzynkach.

Jakie są wymagania uprawowe imbiru?

W warunkach uprawy doniczkowej imbir potrzebuje:

  • szerokiej (co najmniej 20 cm średnicy na 1 kłącze) j i płytkiej doniczki lub skrzynki, z otworami odpływowymi i warstwą drenażową,
  • podłoża próchniczego, przepuszczalnego, o neutralnym Ph, np. uniwersalna ziemia do kwiatów wymieszana z keramzytem lub gruboziarnistym piaskiem,
  • temperatury 22-25 C,
  • jasnego, dobrze doświetlonego miejsca (np. na parapecie), ale nie w pełnym słońcu,
  • regularnego zraszania ziemi i liści rośliny, a w dni upalne obfitego podlewania,
  • nawożenia w okresie intensywnego wzrostu.

Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?

Imbir w doniczce
Imbir w doniczce
Fot. Shutterstock

Uprawa imbiru w doniczce

Jeśli chcemy uprawiać imbir w doniczce powinniśmy zasadzić go pod koniec zimy, na przełomie lutego i marca.  Możemy do tego wykorzystać zdrowe kłącza kupione w sklepie spożywczym, z ekologiczną żywnością (imbir w marketach jest zabezpieczany substancjami antygrzybicznymi, hamującymi wzrost, itd.) Przy zakupie zwróćmy uwagę,  aby nie były nadgniłe, zbutwiałe lub wyschnięte. Wybierzmy kłącza jędrne, najlepiej z kilkoma jasnozielonymi „oczkami”.

Jeśli kupiliśmy małe kłącze, możemy je posadzić w całości, najlepiej po namoczeniu w letniej wodzie przez  około 24 godziny. Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup dużego kłącza, przed posadzeniem warto go  podzielić na mniejsze kawałki, około 3 cm, ale tak, aby każdy z nich miał co najmniej 1 „oczko”. Tak przygotowany imbir odkładamy na 1-2 dni do przeschnięcia, aby tkanki rośliny się zamknęły. Następnie sadzimy roślinę we wcześniej przygotowanej doniczce. Kłącze kładzenie poziomo, przykrywamy około 2 cm warstwą ziemi i obficie podlewamy. Doniczkę możemy przykryć folią, aby przyspieszyć kiełkowanie. Następnie pojemnik stawiamy na parapecie, najlepiej  z grzejącym kaloryferem pod spodem. Pierwsze pędy powinny pojawić się po okresie 2-8 tygodniach.  

Gdy pojawią się pierwsze pędy zdejmujemy folię. Pamiętamy o regularnym podlewaniu rośliny i zraszaniu liści. Imbir lubi wilgotną ziemię, ale nie toleruje ani mokrego oni przesuszonego podłoża. W okresie intensywnego wzrostu, na przełomie czerwca i lipca, roślinę regularnie zasilamy płynnym nawozem, np. biohumusem. Latem pojemnik z imbirem możemy wystawić na balkon lub taras, ustawiając w takim miejscu, aby roślina nie była wystawiona na bezpośrednie działanie słońca i nie została poparzona.

W okresie jesiennym roślina zaczyna żółknąć, a liście ulegają zasuszeniu – to znak, że powinniśmy ograniczyć podlewanie. W październiku możemy wykopać kłącza i oczyścić je. Przekonamy się, że smak imbiru z domowej uprawy jest o wiece bardziej intensywny niż tego kupionego w sklepie.

Roślinę w okresie zimowego odpoczynku odstawiamy do pomieszczenia, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie około 8-10 C. Nie podlewamy. Kolejny cykl zaczynamy dopiero na przełomie lutego i marca, przesadzając imbir do doniczki ze świeżą ziemia i zaczynając jego regularne podlewanie.

Rośliny na przeziębienie

Czy imbir można uprawiać w wodzie?

Jeśli decydujemy się na próbę uprawy imbiru z wysuszonego kłącza, to warto przed posadzeniem w doniczce namoczyć je w ciepłej wodzie przez 1-2 dni. Część osób decyduje się również, aby przyspieszyć proces  kiełkowania rośliny, na umieszczenie korzenia imbiru w pojemniku z wodą, tak aby sięgała ona do wysokości ½ lub ¾   korzenia. Po wypuszczeniu przez kłącze pędów i korzeni jest ona przesadzana do pojemnika z ziemią i uprawiana metodą doniczkową.

Czy imbir można uprawiać w gruncie, na przykład na działce?

Imbir jest rośliną ciepłolubną, o 10-miesięcznym okresie wegetacyjnym, dlatego w naszych warunkach klimatycznych możemy go uprawiać tylko w warunkach domowych. Nawet okres letni, w polskich warunkach klimatycznych, nie gwarantuje  stałych temperatur powyżej 20 C, niezbędnych do uprawy imbiru w gruncie. Zawsze istnieje jednak możliwość, aby w okresie letnim, gdy noce będą ciepłe, wynieść imbir posadzony w skrzynkach lub doniczkach do ogrodu lub na działkę. Pamiętajmy jednak, aby pojemniki ustawić w półcieniu i nie narażać roślin na poparzenie słoneczne. Ta metoda pomoże nam zapewnić roślinie właściwe warunki i będziemy mogli się cieszyć w okresie zimowym własnym imbirem.

Skomentuj:

Uprawa imbiru w Polsce