Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.
Cebula czerwona Cebula czerwona Fot. Shutterstock

Rodzaje cebul i ich zalety

W sklepach można kupić cebule różniące się wielkością, barwą i smakiem. Wiele osób uprawia je w ogrodzie, bo udają się nawet początkującym ogrodnikom.

To, co jemy, jest bardzo skróconą łodygą (tzw. piętką) z osadzonymi na niej, ściśle przylegającymi do siebie mięsistymi liśćmi, które okrywa zaschnięta kolorowa łuska. Najpopularniejsze są cebule złociste o białym miąższu, ale bywają odmiany całkiem białe (nazywane cukrowymi) albo czerwonofioletowe. Są łagodniejsze w smaku niż odmiany żółte. Delikatna, podłużna szalotka popularna we Francji, używana głównie do sosów na bazie czerwonego wina, też coraz częściej pojawia się na naszym rynku.

Czy wiesz, że...

Cebula przywędrowała do Europy z zachodniej Azji. Uprawiano ją już w epoce brązu (5 tys. lat temu), w czasach Sumerów i w starożytnym Egipcie.

ŹRÓDŁO ZDROWIA

Cebula jest bogata w związki siarki (stąd jej zapach), witaminy (zwłaszcza C), flawonoidy i mikroelementy (m.in. krzem dobrze wpływający na pracę mózgu). Regularne jej jedzenie zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i krzepliwość krwi, dezynfekuje przewód pokarmowy. Zawarty w cebuli olejek eteryczny działa bakterio- i grzybobójczo oraz hamuje rozwój wirusów. Syrop z cebuli łagodzi kaszel, a sok zmniejsza ból i swędzenie po ukąszeniu owadów. Maści z jej dodatkiem wspomagają zabliźnianie się ran i oparzeń oraz usuwają blizny.

ROSLINY CEBULA SZLOTKA   FOT. JAROSLAW PRZYBYL   PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - 2 2008 SLOWA KLUCZOWE: ROSLINY ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - CZASOPISMAFot. Jarosław Przybył

SZALOTKA to cebula rosnąca gniazdowo (tworzy główki podobnie jak czosnek), zwana też czosnkiem askalońskim. Ma miedzianoróżową skórkę. Jej odmiany to 'Bonilla', 'Creation', 'Matador', 'Ambition', a także polska 'Toto'.

ROSLINY CEBULA ' ALBION F1 '   FOT. JAROSLAW PRZYBYL   PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - 2 2008 SLOWA KLUCZOWE: ROSLINY ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - CZASOPISMAFot. Jarosław Przybył

BIAŁE CEBULE zwykle nie nadają się do długiego przechowywania, choć pojawiają się też trwalsze odmiany o dużej zawartości suchej masy. Najpopularniejsze to: 'Ala', 'Albion' (na zdjęciu), 'Divino', 'Orizaba'.

CEBULA ZWYCZAJNA ALLIUM CEPA WARZYWA WARZYWO FOT. JAROSLAW PRZYBYL PUBLIKACJA KWIETNIK NR 1 (133) - 1.2006 PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - 2 2008 SLOWA KLUCZOWE: ROSLINY ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA KWIETNIK NR 1 (133) - CZASOPISMA PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - CZASOPISMAFot. Jarosław Przybył

TRADYCYJNA CEBULA o złotych łuskach to od dawna specjalność naszych ogrodników. Dlatego mamy wiele polskich odmian: 'Sochaczewska' (na zdjęciu), 'Wolska', 'Zytawska', 'Czerniakowska', 'Majka'.

ROSLINY CEBULA ' MARS '   FOT. JAROSLAW PRZYBYL   PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - 2 2008 SLOWA KLUCZOWE: ROSLINY ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA OGRODY NR 2 (106) - CZASOPISMAFot. Jarosław Przybył

CEBULE CZERWONE mają wiele odmian doskonałych do uprawy amatorskiej: 'Mars' (na zdjęciu), 'Karmen', 'Red Baron', 'Wenta'.

Alzacki podpłomyk Alzacki podpłomyk Fot. Shutterstock

Przepisy cebulowe: alzacki podpłomyk

Składniki:

Na ciasto:

- 200 ml letniej wody

- 450 g mąki

- pół łyżeczki drożdży

- 3/4 łyżeczki soli

Na wierzch:

- 2 łyżki masła,

- 3 cebule,

- 200 g pokrojonego boczku,

- 400 ml gęstej śmietany przyprawy

Wykonanie

Wyrobić ciasto, a następnie rozwałkować na cienkie placki. Posmarować śmietaną, posypać boczkiem i posiekaną cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Piec, aż placek będzie zarumieniony. Podawać na gorąco. Wyśmienicie smakuje z zimnym piwem.

Sałatka marokańska Sałatka marokańska Fot. Shutterstock

Przepisy z cebulą: sałatka marokańska

Składniki:

- 500 g cebuli,

- 2 łyżki octu winnego,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 3 soczyste pomarańcze pół łyżki cukru,

- 5 łyżek oliwy extra vergine,

- kilka czarnych oliwek,

- czarny mielony pieprz, sól

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Włożyć do zamykanego pojemnika i polać sokiem z cytryny i octem. Od czasu do czasu potrząsać pojemnikiem, żeby cebula równo nasiąkała płynem. Odłożyć na godzinę. Obrać pomarańcze, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i posypać cukrem. Cebulę odsączyć na sitku, zachowując płyn, i ułożyć na przemian z pomarańczami. Płyn pozostały z marynowania cebuli zmieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, posypać pokrojonymi czarnymi oliwkami.

Francuska zupa cebulowa Francuska zupa cebulowa Fot. Shutterstock

Przepisy z cebulą: francuska zupa cebulowa

Składniki:

- 900 g cebuli,

- 2 łyżki masła,

- 2 łyżki oliwy,

- 250 ml białego wytrawnego wina,

- 1 litr bulionu wołowego (lub mniej, jeśli zupa ma być gęsta),

- 60 ml koniaku, brandy lub sherry,

- sól i pieprz,

- bagietka,

- ząbek czosnku,

- 150 g sera (tradycyjnie używa się gruyere),

- świeży tymianek.

Wykonanie

Cebulę obrać i posiekać w poprzek na półplasterki o grubości 1,5-2 mm. W dużym garnku roztopić masło z oliwą. Dodać cebulę i, mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie skarmelizowana. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać, zeskrobując z dna drobne przyrumienienia. Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.

Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub piekarniku, następnie natrzeć ząbkiem czosnku.

Do żaroodpornych misek nalać gorącą zupę, przykryć grzankami, posypać tartym serem i zapiec 5 minut, aż ser się roztopi.

Cebula faszerowana Cebula faszerowana Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Przepisy z cebulą: cebula faszerowana

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego,

- 6-8 cebul do faszerowania i jedna do nadzienia,

- dwie łyżki kaparów,

- jajko,

- cytryna,

- 3 ząbki czosnku,

- natka pietruszki,

- pieprz, vegeta, curry maggi,

- kawałek żółtego sera,

- 1 surowa papryka,

Wykonanie

Drobno posiekać cebulę i pietruszkę, sprasowany czosnek wymieszać z mielonym mięsem. Przyprawić vegetą, pieprzem, curry oraz maggi. Dodać jajko, kapary i ponownie dokładnie wymieszać. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać do niej łyżkę vegety i dwie łyżki maggi. Wrzucić obrane cebule i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Wydrążyć miąższ cebuli, pozostawiając dwie, trzy warstwy łusek. Do środka nałożyć wcześniej przygotowany mięsny farsz, z wierzchu posypać drobno posiekaną papryką i kawałkami żółtego sera.

Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ułożyć w nim cebule i wstawić na pół godziny do nagrzanego piekarnika.

Więcej o:
Komentarze (3)
Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]
Zaloguj się
  • anasz

    Oceniono 2 razy 2

    Ja piętki (łodygi) z cebuli nie jadam. Za twarda. Ale liście owszem .

  • Gość: zielonomi

    Oceniono 1 raz 1

    Vegeta? Maggi? Jak już ktoś się bierze do samodzielnego gotowania to po co te nafaszerowane glutaminianem sodu przyprawy?

  • Gość: jaja

    Oceniono 2 razy 0

    Przepis ściągnięty żywcem z bloga "Kwestia smaku".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX