Architekcie z Krakowa docenieni w Europie. Zobaczcie ich niesamowite biuro [ZDJĘCIA]

redakcyjny

MIKOŁAJSKAstudio z Krakowa zdobyło główną nagrodą European Property Awards 2019 w kategorii Office Design Europe. Zobaczcie ich piękne biuro.

Krakowska pracownia MIKOŁAJSKAstudio od wielu lat specjalizuje się w projektach wnętrz zarówno dla klientów indywidualnych, jak i dla firm.
Krakowska pracownia MIKOŁAJSKAstudio od wielu lat specjalizuje się w projektach wnętrz zarówno dla klientów indywidualnych, jak i dla firm.
archiwum

Krakowska pracownia MIKOŁAJSKAstudio od wielu lat specjalizuje się w projektach wnętrz zarówno dla klientów indywidualnych, jak i dla firm. Nagroda European Property Awards jest potwierdzeniem, że jej realizacje opierają się nie tylko na znajomości trendów w aranżacji wnętrz o różnym przeznaczeniu, ale przede wszystkim na umiejętności tworzenia oryginalnych konceptów, popartych rzetelną wiedzą projektową, bogatym doświadczeniem oraz wyjątkowym zmysłem artystycznym.

 

Nagroda to źródło ogromnej satysfakcji dla właścicielek firmy, Krystyny Mikołajskiej i Idy Mikołajskiej, oraz pracujących z nimi ekspertów – tym bardziej, że przyznano ją za projekt i realizację własnego biura, wraz z przyległą do niego wzorcownią. Nagrodzona realizacja została doceniona za piękne wnętrza i niestandardowe rozwiązania, zapewniające komfortowe warunki prowadzenia biznesu. Architekci MIKOŁAJSKAstudio udowodnili, że nawet pomieszczenia o nietypowym układzie, z licznymi zakamarkami, wnękami i kilkoma wejściami, można przekształcić w przestrzeń oryginalną, niebanalnie zaprojektowaną i urządzoną z myślą o funkcji, którą ma pełnić.

 

Subtelne piękno starej kamienicy

Kamienica, w której mieści się pracownia, powstała w 1938 roku, a w latach 60. została zaadaptowana na biura. Z czasem obiekt sprzedano deweloperowi, który go przebudował; lokale na wyższych kondygnacjach przeznaczono na mieszkania, natomiast parter – na powierzchnie użytkowe. Do obecnej pracowni, której główna część znajduje się na wysokim parterze, prowadziło aż pięć wejść. Architekci zdecydowali się na utworzenie wejścia głównego z boku budynku, zaś od frontu - z widokiem na ulicę zaplanowano część biurową. Dzięki temu klienci są teraz kierowani do części wejściowej, gdzie mieści się sekretariat, z przestrzenią poczekalni. Sekretariat ma bezpośredni dostęp do gabinetu starszej wspólniczki, a prowadzącymi na dolny poziom schodami, można przejść do pomieszczenia konferencyjnego połączonego z wzorcownią - gdzie odbywają się między innymi spotkania projektantów z klientami. Oprócz tego w przyziemiu jest pomieszczenie socjalne z kuchnią oraz wc. Na poziomie wejścia znajduje się także łazienka wykończona w kolorach szaroniebieskim i kremowym. Ciekawymi elementami jej wyposażenia są wysuwające się ze ściany lustro z własnym oświetleniem oraz oryginalna tapeta w ryby. W dalszej części studia znajduje się pracownia projektowa. Recepcja, strefa klienta i klatka schodowa prowadząca do przyziemia zaaranżowane zostały w tonacji zieleni, turkusów i granatów. Uwagę przyciąga tu oryginalna, malarska tapeta zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza przez Idę Mikołajską.

 

Strefa klienta: komfort na pierwszym miejscu

W strefie klienta znajduje się mała pokazowa kuchnia – można w niej przygotować kawę lub herbatę. Ta przestrzeń ma ekstrawagancką zabudowę - gospodarze chcieli tu zaprezentować ciekawe rozwiązanie projektowe, jak i możliwości współpracujących z nimi stolarzy. Jednocześnie zadbano o wygodę klientów oczekujących na spotkanie. Głęboka wnęka – wynikająca z układu budynku – jest w całości tapicerowana, a jej przestrzeń zajmuje miękka kanapa. Obok mamy stolik kawowy i wygodne fotele. Podłoga została wykończona spiekami wielkoformatowymi w dekorze kamiennym oraz płytkami drewnopodobnymi w zbliżonej kolorystyce. Do gabinetu starszej właścicielki, w którym odbywają się spotkania z klientami, prowadzą dwa wejścia: od strefy wejściowej i od biura. W trakcie spotkania można więc zaprosić do środka projektanta lub dostarczyć dokumentację. Meble w gabinecie zostały zaprojektowane specjalnie do tego pomieszczenia. Biurko spełnia równocześnie funkcję stołu do rozmów.

 

Open-space oswojony

Pracownia została zaaranżowana jako niewielki open-space. Wydzielono w niej dwa nieduże, przeszklone boksy. Jeden jest gabinetem młodszej wspólniczki, drugi zajmuje 2-osobowy zespół, odpowiedzialny za zamówienia i logistykę. Sala konferencyjna, wraz z wzorcownią, znajduje się na poziomie przyziemia i została zaaranżowana zgodnie z charakterem pomieszczenia – mamy tu ceglane ściany, grafitowe regały, stalowe, loftowe, przeszklone drzwi i czarne dodatki. Przy stole znalazło się miejsce na kolekcję duńskich krzeseł o zróżnicowanych formach i kolorach. Na tym samym poziomie znajduje się również pomieszczenie socjalne z komfortową kuchnią oraz elegancka łazienka. Uwagę przyciągają tu elementy miedziane: armatura z kolekcji marki Gessi, okrągłe lustro wykończone miedzianą ramką, czy ozdobny detal szafki pod szklaną, robioną na wymiar umywalką. Tłem dla mebli i urządzeń jest wielkoformatowy gres oraz kolejna autorska tapeta, będąca przetworzeniem kilku dzieł mistrzów flamandzkich.

 

O European Property Awards

European Property Awards to konkurs o światowym zasięgu, którego celem jest wyłonienie najciekawszych projektów architektonicznych z Europy oraz wyróżnienie najlepszych projektantów i architektów związanych z branżą wnętrzarską i nieruchomościami. Jury tworzy niezależny panel ponad 80 ekspertów branżowych. Ocenianie koncentruje się na projektowaniu, jakości, usługach, innowacjach, oryginalności i zaangażowaniu w zrównoważony rozwój.

Wyróżnienie dla pracowni MIKOŁAJSKAstudio oznacza nie tylko możliwość wykorzystywania logo European Property Awards 2019, ale przede wszystkim jeszcze większy prestiż w oczach środowiska oraz klientów. Nagrodzona przestrzeń biurowa to tylko niewielki wizualny wyznacznik możliwości dwudziestoosobowej pracowni. Po wejściu do wnętrz biura klienci nie mają wątpliwości, że zlecają projekt profesjonalistom.

Skomentuj:

Architekcie z Krakowa docenieni w Europie. Zobaczcie ich niesamowite biuro [ZDJĘCIA]