Projekt domu na działkę na wsi

Andrzej Markowski

Ten budynek wyróżnia się wśród typowych domów jednorodzinnych - na pierwszy rzut oka wygląda jak stodoła, przeniesiona ze starej wsi we współczesne czasy. Właśnie o taki efekt chodziło projektantom, którzy chcieli, by dom jak najlepiej pasował do okolicznej zabudowy.

projekt domu, projekty domów, dom jednorodzinny
Widok domu od strony wejścia
wiz.: JMSA
Powierzchnia użytkowa domu: 260 m2

Powierzchnia działki: 4000 m2

Autor: architekci Jacek Kunca i Magdalena Ignaczak, JM Studio Architektoniczne

Kontakt: tel. +48 22 729 31 82, e-mail: jmsa@jmsa.pl, www.jmsa.pl, ul. Zakroczymska 9a 00-225 Warszawa

Inwestorzy

Projekt tego domu został zamówiony przez rodzinę z dwójką nastoletnich dzieci, która wcześniej mieszkała w samym centrum miasta, w niefunkcjonalnym mieszkaniu w starej kamienicy.

Gdy dzieci zaczęły dorastać, a w mieszkaniu zrobiło się ciasno, rodzice zdecydowali, że najwyższy czas na realizację marzenia o własnym domu z ogrodem. Postanowili sprzedać mieszkanie i rozpocząć budowę. Sprawa była o tyle ułatwiona, że inwestorzy od dawna byli właścicielami dużej działki budowlanej, położonej w bardzo atrakcyjnym miejscu na wiejskich przedmieściach dużego miasta. Posesja przez lata służyła rodzinie tylko jako miejsce do wypoczynku

Działka

Początkowo działka i jej otoczenie były puste; rosły tam nieliczne drzewa (samosiejki), krzewy głogu i dzikiej róży, a wokół rozciągał się sielski widok na pola, z widoczną daleko na horyzoncie ścianą lasu. W bezpośrednim sąsiedztwie posesji przebiegała bita droga dojazdowa. Z czasem na terenie tym, podzielonym na duże działki (o powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych każda), dynamicznie zaczęła rozwijać się zabudowa jednorodzinna. Kiedy właściciele zdecydowali się na budowę, w sąsiedztwie wyrosło już kilka nowych, dużych domów.

Założenia projektowe domu

Kiedy inwestorzy trafili do pracowni projektowej, mieli jasno sprecyzowane oczekiwania względem swego domu. Po pierwsze - chcieli, by był on przestronny i podzielony na dwie wyraźnie wyodrębnione części: jedna miała być przeznaczona dla rodziców, a druga - dla dorastających dzieci. Drugim życzeniem było możliwie jak najpełniejsze otwarcie domu na otaczający go krajobraz. Niektóre pomieszczenia jak salon i jadalnia miały wręcz mieć swoje "przedłużenie" na zewnątrz domu, tak jak widzieli to we wcześniejszych realizacjach projektantów. Bardzo ważne było też dla nich, by budynek miał oryginalną, ciekawą i niebanalną formę, ale pasującą do wiejskiego charakteru działki. Projektanci, szukając pomysłu na ten dom, przekonali inwestorów do idei wysokiego, nowoczesnego domu-stodoły, nawiązującego formą do istniejących w okolicy starych zabudowań gospodarstw wiejskich.

Wygląd budynku

Projektanci domu uwzględnili wszystkie życzenia inwestorów; w efekcie powstał oryginalny budynek, nazywany przez nich "domem-stodołą". Wzniesiony został na rzucie prostokąta, z wykuszem i dostawioną do osi budynku wiatą na dwa samochody. Na dachu wiaty zaplanowano taras, na który można wyjść z sypialni na piętrze.

Dom zwieńczono dachem kolebkowym (krytym patynowaną blachą cynkowo-tytanową). Dach jest "dwupoziomowy"; składa się z części wypukłej (która jak stępka na łodzi przechodzi przez cały budynek) i odchodzących od niej spadzistych połaci. Z salonu można wyjść na duży, zadaszony taras, z wymurowanym na stałe grillem; po otwarciu wielkiego okna tworzy się jedna rozległa przestrzeń, służąca posiłkom, odpoczynkowi i rekreacji. Dom jest murowany, ale - by dodać mu "wiejskiego" charakteru - jego elewację wykończono modrzewiowymi deskami. Z ciepłym drewnem ładnie kontrastuje blacha na dachu i surowa, betonowa konstrukcja garażowej wiaty.

Wnętrza domu i ich funkcje

Do wnętrza budynku prowadzi duży, szeroki hol, składający się z dwóch części: reprezentacyjnej, z dwoma oknami oraz bardziej prywatnej, gdzie mieści się między innymi garderoba i w.c.; stamtąd też prowadzą schody na piętro. Z holu na lewo wchodzimy do salonu, sięgającego otwartej więźby dachowej. W wykuszu (będącym przedłużeniem salonu) umieszczono jadalnię i kuchnię. Tworzą one wspólnie jedną, otwartą przestrzeń. Na pograniczu jadalni i salonu zaprojektowano wysoki kominek. Po prawej stronie holu usytuowane jest wejście do prywatnej części państwa domu. Znajduje się tu sypialnia z widokiem na ogródek, garderoba i pokój kąpielowy z oknem. W bezpośrednim sąsiedztwie zaprojektowano pomieszczenia gospodarcze, z których prowadzi wejście do wiaty garażowej.

Piętro przeznaczone zostało dla dzieci. Z antresoli wchodzi się tam do dwóch bliźniaczych sypialni, a także do wspólnej łazienki. Z pokoi sypialnych prowadzi wyjście na rozległy taras.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekt domu na działkę na wsi