Jak wybrać najlepszą kuchenkę?

red.

Kuchenka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Jej zakup należy traktować jak inwestycję. Podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze kuchenki.

Kuchenka w zabudowie.
Kuchenka w zabudowie.
Piotr Czaja

Gazowa czy elektryczna?

Przed zakupem kuchenki należy się w pierwszej kolejności zastanowić nad  rodzajem podłączenia. Mamy do wyboru:

Kuchnie gazowe należą do najpopularniejszych. Mają tradycyjną płytę kuchenną z palnikami i gazowy piekarnik. Jednak coraz większe zainteresowanie budzą kuchenki gazowe z piernikiem elektrycznym.

Kuchnie elektryczno-gazowe mają na płycie kuchennej zarówno palniki gazowe, jak i - przynajmniej jedną - elektryczną płytkę grzejną. Takich kuchenkach piekarnik jest elektryczny.

Kuchnie elektryczne - w nich jedynym źródłem zasilania jest prąd. Moc przyłączeniowa kuchni elektrycznych waha się w granicach 3-13 kW. Należy pamiętać, że do podłączenia płyt ceramicznych potrzebne jest napięcie 380 V, czyli tak zwana trójfazówka.

Część mieszkań nie jest podłączona do sieci gazowej. Wówczas najprostszym rozwiązaniem jest kuchnia elektryczna. Można jednak wybrać mimo to kuchenkę gazową i zaopatrywać się w butle z gazem. Dokonując wyboru, warto wziąć pod uwagę koszty przyszłego użytkowania, a te w przypadku kuchenek gazowych są niemal dwukrotnie mniejsze niż w przypadku kuchenek elektrycznych.

AGD na wymiar

Następnie do wyboru mamy kuchnie wolno stojące lub do zabudowy. Oba rodzaje montuje się zazwyczaj w ciągu szafek kuchennych, dlatego większość modeli dostępnych na rynku ma taką głębokość jak standardowe szafki - od 50 do 60 cm. Różnią się natomiast szerokością. Decydując się na kuchnię do zabudowy można oddzielnie kupić płytę grzewczą i piekarnik. Jest to wygodne rozwiązanie szczególnie jeśli nasza kuchnia jest niestandardowa, np., ma nietypowe wymiary. Zakup samej płyty z kolei to dobra opcja dla osób gotujących niewiele. Bądź też odwrotnie osoby, które duża pieką mogą kupić większy piekarnik a mniejsza płytę. 

Kwestią drugorzędną pozostaje kolorystyka. Zazwyczaj wybór ogranicza się do trzech kolorów: białego, czarnego i stalowego. Inne kolory są rzadkości i najczęściej pojawiają się w ofercie stylizowanych sprzętów AGD.

Wyposażenie kuchenek

Kuchnie wolno stojące bywają wyposażone w regulowane nóżki, dzięki którym można dostosować ich wysokość do poziomu blatu. Wiele modeli ma również opuszczaną pokrywę, którą możemy zasłonić palniki, gdy ich nie używamy. Standardowo pod piekarnikiem jest też szuflada lub komora, w której można chować patelnie czy inne sprzęty do gotowania. Przeważnie taka komora jest ogrzewana ciepłem z piekarnika, dlatego można tam też podgrzewać naczynia, na których podamy potrawę.

Skomentuj:

Jak wybrać najlepszą kuchenkę?