Jaki czajnik wybrać?

Monika Utnik-Strugała

Czajnik to nie tylko praktyczne urządzenie, ale i dekoracyjny gadżet, który kolorem i kształtem dopasujemy nawet do najbardziej zwariowanej kuchni.

Czajnik KMIX, stal, poj. 1,6 l, moc 2200 W, 269 zł, Kenwood
Czajnik KMIX, stal, poj. 1,6 l, moc 2200 W, 269 zł, Kenwood
fot. producent

Pamiętajmy jednak, że liczy się nie tylko wygląd. Czajnik powinien również być wydajny, oszczędny i mieć przydatne funkcje.

Moc czajnika. Im większa (standard to 2000 W), tym szybciej zagotuje się woda (nawet w 45 sekund).

Pojemność czajnika. Najczęściej 1-2 litry. Wskaźnik w obudowie informuje o ilości nalanej wody - w litrach lub opisowo: 1 szklanka, 2 szklanki itd. Ten drugi sposób pomaga zagotować dokładnie tyle wody, ile potrzebujemy.

Filtry. Nylonowa siatka na dzióbku czajnika to najprostsze, ale i najmniej skuteczne rozwiązanie. Najlepiej sprawdzą się filtry węglowe, które pochłaniają zanieczyszczenia i zapachy.

Materiał. Nie poleca się czajników z tworzywa sztucznego, bo ugotowana w nich woda ma często posmak plastiku. Szklane urządzenia (zwłaszcza podświetlane) wyglądają efektownie, ale mocno się nagrzewają i szybko oddają ciepło. Najlepsze są stalowe i ceramiczne.

Funkcje czajnika. Wybierzmy model, który działa jak termos: zagotowana w nich woda do 2 godzin utrzymuje temperaturę 80 st. C, a w takiej można zaparzyć herbatę - to duża oszczędność energii. Przydatną funkcją jest też możliwość ustawienia maksymalnej temperatury wody: 40, 80, 90 lub 100 st. C (zielona herbata nie wymaga wrzątku). W niektórych modelach zaprogramujemy też godzinę, o której włączy się czajnik.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Jaki czajnik wybrać?