Blendery: urządzenia do zadań specjalnych

Tekst i wybór: Edyta Jabłońska

Blender to idealny pomocnik w kuchni - jest niewielki, ale silny i bardzo pracowity. Zmiksuje, rozdrobni i wykona wiele innych żmudnych czynności, które jeszcze do niedawna musieliśmy robić sami.

blender ręczny Kenwood kMix z technologią Triblade (HB891)
Blender ręczny Kenwood kMix z technologią Triblade (HB891)
fot. Kenwood

Większość blenderów to niewielkie urządzenia ręczne z wyjmowaną końcówką (albo kilkoma, w zależności od modelu) umożliwiającą miksowanie bezpośrednio w garnku lub misce. Producenci oferują też blendery stawiane na blacie, nazywane kielichowymi - z kielichem (dzbankiem), do którego wrzuca się miksowane składniki. Mają one większe rozmiary; podczas pracy nie trzeba ich przez cały czas trzymać w ręce, co jest bardzo wygodne.

Blendery ręczne

Do głównego elementu z silnikiem mocuje się odpowiednie akcesoria; najczęściej jest to końcówka z ostrzami do miksowania, wykonana z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Te pierwsze są mniej odporne na wysoką temperaturę (tylko do 80 st. C) i uszkodzenia, mogą się też przebarwiać. Tych wad nie mają końcówki stalowe. Blendery ręczne mogą być dodatkowo wyposażone np. w rozdrabniacz, trzepaczkę, tarcze tnące, malakser.

Blendery kielichowe

Umieszczony na podstawie dzbanek ma zamocowane w dnie ostrza, które w niektórych modelach można wyjmować do mycia. Najbardziej stabilne i odporne na uderzenia są dzbanki z hartowanego szkła oraz lżejsze od nich akrylowe; mniejszą odporność mają te z tworzywa sztucznego. Blendery kielichowe nie powinny być używane do miksowania potraw o temperaturze powyżej 80 st. C.

Blendery: na co zwrócić uwagę?

*Moc blendera. Określana w watach; im jest większa, tym lepiej. Do zmiksowania niewielkiej ilości miękkich produktów wystarczy 300-450 W, ale do pokruszenia lodu czy szatkowania przyda się więcej. Lepiej więc wybrać model o większej mocy, bo będzie bardziej uniwersalny; w nowoczesnych modelach moc wynosi najczęściej od 600 do 800 W.

*Zasilanie blendera. Blendery zwykle są zasilane prądem z sieci, ale można również kupić urządzenia z wbudowanym akumulatorem, czyli bezprzewodowe. Te drugie są znacznie wygodniejsze w użyciu (kabel nie plącze się po stole), ale i droższe, poza tym mają niewielką moc - tylko około 200 W.

*Regulacja obrotów (płynna albo stopniowa). Umożliwia dopasowanie prędkości wirowania noży albo tarczy tnących do rodzaju produktów. Odpowiednią liczbę obrotów ustawia się suwakiem, pokrętłem lub przyciskiem. Bardzo przydają się funkcje turbo oraz pulse - wystarczy wcisnąć przycisk, by urządzenie przez chwilę pracowało na najwyższych obrotach.

*Czyszczenie blendera. W blenderach ręcznych wszystkie końcówki i akcesoria odłącza się od elementu z silnikiem, co ułatwia ich mycie (wiele z nich można myć w zmywarce). Niektóre modele kielichowe mają funkcję szybkiego czyszczenia, polegającą na szybkim mieszaniu wlanej do dzbanka wody.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Blendery: urządzenia do zadań specjalnych