Gdy kuchnia jest długa i wąska...

Tekst: Justyna Budrow-Gołoś Stylizacja: Dorota Karpińska Projekt wnętrza: Kamila Kuligowska Zdjęcia Rafał Lipski

Kuchnia powinna mieć co najmniej 180 cm szerokości. Norma ta wynika z wymiarów standardowych szafek stojących (60 cm głębokości) oraz z konieczności pozostawienia wolnego miejsca - minimum 120 cm - na swobodne poruszanie się i na wygodne korzystanie z szafek i urządzeń kuchennych.



W wąskiej kuchni meble i urządzenia ustawia się wzdłuż jednej ściany lub wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Ten drugi układ jest oczywiście korzystniejszy, bo w takiej zabudowie mieści się więcej szafek. Poza tym pomieszczenie optycznie się skraca, wydaje się więc bardziej proporcjonalne. W wąskiej kuchni nie ma miejsca na stół. Jego namiastką może być albo składany stolik, albo blat - opuszczany, zamocowany na ścianie lub wysuwany spod blatu roboczego. Jako siedziska najlepiej zdadzą egzamin składane krzesła albo stołki wkładane jeden w drugi.

W tym niewielkim i wąskim, a więc nieustawnym wnętrzu (7,1 m kw.) są na dodatek dwa wejścia. Utrudniło to nieco zagospodarowanie przestrzeni, ale za to poprawiło proporcje kuchni - otwór drzwiowy w jednej z dłuższych ścian podzielił pomieszczenie na dwie części, optycznie je skracając. Optyczny skrót zawdzięczamy zabudowie kuchennej w kształcie litery L. Taki układ pozwolił maksymalnie wykorzystać powierzchnię. Pod kuchennym blatem zmieściła się nawet pralka, a przy ścianie niedaleko niej - malutki stolik ze składanymi krzesłami. Do wszystkich urządzeń jest wygodny dostęp, a długi blat roboczy zapewnia komfortową pracę.





















































Skomentuj:

Gdy kuchnia jest długa i wąska...