Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepisy: Dorota Próchniewicz Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego, 1 zielony ogórek, skórka otarta z 1 cytryny, sok z połowy cytryny

21.10.2008
Fot. Agata Jakubowska / AG
Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy selera i nasiona kopru, wcześniej uprażone na suchej patelni. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

Rożek francuski z serkiem mascarpone

Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag), 10 dag fety, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 pęczka świeżej drobno posiekanej bazylii, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, ewentualnie sól do smaku

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.

    Więcej o:

Skomentuj:

Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone