Żurek małopolski

Stylizacja: Magda Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2,5 l wywaru z mięsa i włoszczyzny lub wody, ewentualnie 2-3 kostki rosołowe, 500 ml zakwasu na żur, 500 g białej kiełbasy, 500 g białego sera, 10 jajek, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka śmietany (dla 8-10 osób)

!!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!
Fot. Krzysztof Duklas
Do przecedzonego wywaru (jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to dodajemy kostki rosołowe) wlewamy zakwas, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i ewentualnie mięso oraz włoszczyznę z wywaru. Wkładamy także pokrojony biały ser i ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek. Zupę zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną.

    Więcej o:

Skomentuj:

Żurek małopolski