Wyspa kuchenna jak nowoczesna rzeźba

Wygląda jak rzeźba, a jest ultranowoczesną wyspą kuchenną. W tej niezwykłej bryle połączono futurystyczne wzornictwo, zaawansowane systemy elektroniczne i nowatorski materiał. ModulTop jest dziełem Polaków i właśnie podbija Europę.

Wyobraź sobie dużą kuchenną wyspę wykonaną z materiału, który na pierwszy rzut oka przypomina polerowany szlachetny kamień. Jej kształty bardziej kojarzą się z nowoczesną rzeźbą niż z kuchennym meblem. W bryle położonego na dłuższym boku prostopadłościanu projektant zdecydował się na kilka zdecydowanych cięć pod kątem 45 stopni – między innymi na jego krótszych końcach.I do tego, choć to przecież wyspa kuchenna, zaskakuje brak oczekiwanych tutaj urządzeń – nie widzimy blatu grzewczego, kranu ani zlewu. Wyspa jest piękna, ale wydaje się niefunkcjonalna.

Cieszy wzrok, ale czy można na niej gotować?

Nagle, za pomocą kilku dotknięć subtelnie ukrytych czujników lub dzięki sygnałom wysłanym do niej ze specjalnej aplikacji w smartfonie, wyspa ożywa. Obniża się kawałek płyty w górnej części blatu i... powstaje zlew. Obok, dzięki silnikom elektrycznym, powoli wyjeżdża do góry bateria zlewozmywakowa i moduł z gniazdkami zasilania, do których możemy włączyć np. czajnik elektryczny lub mikser. Na jednym z krańców oryginalnego mebla wyłania się z blatu barek. Zaczyna się również żarzyć jedno ze stanowisk zintegrowanej z blatem płyty grzewczej. Tak wygląda i działa ModulTop, ultranowoczesna wyspa kuchenna. Autorami tego niezwykłego projektu są architekt Jakub Wiśniewski i konstruktor Tomasz Pietrzak, a podstawowym materiałem, który tutaj wykorzystano, są płyty ze spieków kwarcowych włoskiej firmy Laminam.

Przeczytaj także: Trendy w designie wprost z Mediolanu

Wyspę po raz pierwszy pokazano i doceniono, przyznając jej prestiżową nagrodę Best Design w marcu tego roku, w Strefie Designu ewa & wnętrze na targach Dom Inteligentny w Warszawie. Chwilę później wyspa pojechała do Mediolanu, gdzie od czasu uroczystej premiery podczas targów Salone del Mobile jest ozdobą showroomu firmy Laminam. Kolejny egzemplarz jest już budowany i wkrótce trafi do showroomu firmy EBANO w budynku hotelu Marriott w Warszawie. Natomiast wyspa Włoch ma niedługo wrócić do Polski i stanąć w Krakowie.

Materiał nie do zdarcia

Spieki kwarcowe, które między innymi wykorzystano do budowy wyspy ModulTop, tworzone są z naturalnych materiałów, takich jak iły łupkowe, skały granitowe i pigmenty ceramiczne. W wyniku ich zmielenia powstaje granulat, który następnie jest prasowany pod ogromnym naciskiem – 8 tys. ton na metr kwadratowy – i potem wypalany w piecu w temperaturze 1220 stopni. Końcowym produktem tego procesu są idealnie płaskie płyty o wymiarach nawet 160 x 320 cm i grubości zaledwie 1,2 cm.

Spieki kwarcowe są niezwykle trwałe i bardziej odporne na uszkodzenia niż naturalny kamień. Nie szkodzi im mróz, ogień, pleśń i promienie UV – pod ich wpływem spieki nie zmieniają ani koloru, ani właściwości.

Dziesiątki wzorów i zastosowań

Do tego, co bardzo ważne, mogą wyglądać tak jak chcemy. Płyty ze spieków kwarcowych przypominają kolorem i fakturą np. różne gatunki kamienia, drewna i metalu. Dostępnych wersji kolorystycznych są dziesiątki, a zespół projektantów marki Laminam wciąż pracuje nad wprowadzaniem nowych wzorów i odcieni. Spieki sprawdzają się w kuchni, w łazience oraz wszędzie tam, gdzie inne materiały wykończeniowe nie wytrzymują trudnych warunków. Można wykorzystać je w roli ściennego panelu lub położyć na podłodze. W tej ostatniej roli (i z powodu wysokiej odporności na ścieranie) spieki możemy zastosować zarówno w holu, jak i w salonie. Architekci lubią okładać nimi ściany zewnętrzne budynków, tworząc efektowne elewacje. Ile kosztują spieki? Za płytę o wymiarach 324 x 162 cm zapłacimy – w zależności od koloru, wzoru i grubości – od nieco ponad 450 zł do niecałych 1300 zł.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>

Więcej o: