Wokół dębowego stołu: klimatyczne mieszkanie w Sopocie

red.

Historia tego mieszkania toczy się wokół kuchni i dębowego stołu - rodzinnej pamiątki, która zajmuje tu honorowe miejsce. To on stał się inspiracją do aranżacji przestrzeni. We wnętrzach znajdziemy perełki z zabytkowych kamienic i relaksującą aurę nadmorskiej okolicy.

Kuchnia stanowi serce tego wnętrza.
Kuchnia stanowi serce tego wnętrza.
Fot. Tom Kurek/ www.loft-ma.com

Prawie stumetrowe mieszkanie jest jasne i przestronne. Układ pomieszczeń i duży metraż z potencjałem wykorzystali projektanci z pracowni autorskiej LOFT Magdalena Adamus, zamieniając je w domowy azyl. Mieszka tu małżeństwo – dwie osoby dorosłe i jedno dziecko. Kochają Sopot, jego tradycję, historię i zabytki. Szum morza za oknem, a w środku sielskie wnętrza, w których zagościł spokój.

Przestrzeń kuchenna została aranżacyjnie wyróżniona, bo znajduje się w samym centrum mieszkania. Wokół niej zlokalizowano pozostałe pomieszczenia: 3 duże pokoje, łazienkę, korytarz oraz mały gabinet. 

Dzięki powiększeniu kuchni do 14 m kw., uzyskano plan kwadratu i miejsce na rodzinne zebrania przy stole. Dębowy mebel to ważna pamiątka rodzinna, która została pieczołowicie odczyszczona. Wprowadziła do kuchni rustykalny styl, a do mieszkania – ducha dawnej epoki.

Dom z historią zobowiązuje, dlatego w mieszkaniu nie brakuje analogii do starych kamienic. Na suficie w głównym hollu pysznią się secesyjne repliki sopockich gzymsów. Idąc w głąb mieszkania napotykamy werandę z półkolistym oknem i dwuskrzydłowymi drzwiami. W niej Pani domu zorganizowała sobie gabinet z pięknym widokiem na zieleń.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>

Skomentuj:

Wokół dębowego stołu: klimatyczne mieszkanie w Sopocie