Jak rozplanować kuchnię? Nawet najmniejsza kuchnia może być wygodna!

W kuchni, jak w żadnym innymi pomieszczeniu domowym, liczy się przede wszystkim wygoda i funkcjonalność. Wystarczy zastosować się do kilku zasad, żeby gotowanie było łatwe i przyjemne.

Dobrze zaprojektowana kuchnia, to kuchnia ergonomiczna, po której poruszamy się z łatwością. Wszystko w niej jest na właściwym miejscu i na każdą czynność jest odpowiednia przestrzeń. Dla naszej wygody i funkcjonalności kuchni kluczowych jest pięć stref: przechowywania, przygotowania, zapasów, gotowania i pieczenia oraz zmywania. Muszą być one zachowane niezależnie od rozmiaru i rozkładu kuchni. Każda jest ważna i powinna być odpowiednio zaaranżowana.

Wygodne przechowywanie w kuchni

Zanim zaczniemy gotować, musimy najpierw zgromadzić i uporządkować wszystkie kuchenne przybory i naczynia. Najłatwiej dostępne powinny być te, z których korzystamy najczęściej - noże, deski do krojenia, talerze. Powinniśmy je trzymać w najbliżej położonych szafkach i szufladach, w których dobrze jest mieć wewnętrzne organizery, które pomagają utrzymać w porządku wszystkie rzeczy. Dobrym rozwiązaniem są też szafki otwierane na dotyk, co jest bardzo pomocne w trakcie gotowania. W szukaniu rozmaitych przyborów pomocne może się też okazać wewnętrzne oświetlenie, które zapala się gdy otwieramy szafki i szuflady.

Strefy w kuchniStrefy w kuchni fot. Häfele

Zaczynamy gotować

Możemy się już zabrać za przygotowanie posiłków. Często potrzeba na to sporo miejsca. Przyjmuje się, że długość wszystkich blatów w kuchni nie powinna być mniejsza niż 200 cm. Jednak w małych, zamkniętych kuchniach nie zawsze da się uzyskać aż tyle. Jeśli nasz blat kuchenny nie wystarcza, warto pomyśleć o dodatkowym blacie wysuwanym, zbudowanym na dedykowanych okuciach.

Wielkość takiego blatu jest praktycznie dowolna i zależy od naszych preferencji oraz możliwości stolarza. Okucia są elementem, który decyduje o tym, jak blat będzie się rozkładał, chował i poruszał. Blat można zbudować w formie wysuwnej lub na okuciu obrotowym, jeżeli mamy w kuchni wystarczająco dużo miejsca

– mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele.

Do tego miejsce, na którym pracujemy, nie powinno być zastawione zbyt wieloma rzeczami. Tak możemy pracować wygodniej i bezpieczniej, niwelujemy bowiem ryzyko, że coś strącimy łokciem. Również dla bezpieczeństwa, jak i wygody blaty powinny być dobrze oświetlone.

Pamiętajmy też o gniazdkach elektrycznych. Zazwyczaj montuje się je kilkanaście centymetrów nad blatem. Ciekawszym jednak rozwiązaniem są gniazdka chowane w blacie, które wyglądają bardzo dyskretnie, podobnie jak gniazdka umieszczone tuż pod górnymi szafkami.

Kuchnia gotowa na gotowanie

Od przygotowywania jest prosta droga do gotowania i pieczenia. Tutaj kluczową rolę odgrywa kuchenka, piekarnik i/lub płyta grzewcza. Pamiętajmy, że kuchenka gazowa nie może być ustawiona w odległości mniejszej niż 50 cm od okna. Kuchnia nie powinna być też zbyt daleko od zlewu. Jednak między kuchenką bądź płytą grzewczą powinien być choćby krótki blat. Także lodówka nie powinna być oddalona od kuchenki bardziej niż 200 cm, w końcu często produkty prosto z lodówki wrzucamy do garnka. 

Pamiętajmy, żeby w pobliżu kuchenki zaplanować szafki na garnki i patelnie. Tak, żeby były zawsze pod ręką. Z kolei na blacie warto mieć zawsze podstawkę na gorące garnki. Ostatecznie sprawdzi się także drewniana deska do krojenia.

Wygodne miejsce na zmywanie

Wokół zlewu dobrze jest zostawić z każdej strony nieco wolnego miejsca. Dla maksymalnego wykorzystania miejsca warto wybrać szufladę pod zlew. Taką, która omija syfon. Dodatkowe niskie cargo zamontowane z boku szafki pomoże maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i poukładać detergenty. W strefie zmywania musi się znaleźć funkcjonalny system pojemników na odpadki. Najlepiej taki, który da się montować na wysuwanej ramie. Dzięki temu sortowanie jest prostsze, bardziej komfortowe, a dostęp do pojemników jest ułatwiony.

Strefę zmywania dobrze jest planować między strefami przechowywania a przygotowania. Tylko i aż tyle potrzeba, by zaaranżować kuchnię – inteligentną, ergonomiczną i wygodną. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, każda kuchnia staje się przestrzenią, która pracuje lepiej. Warto sprawić, by takie wnętrze znalazło się też w naszym domu lub mieszkaniu.

Miejsce na zapasy

Na koniec pozostaje zorganizowanie miejsca na produkty spożywcze. Chodzi tu nie tylko o lodówkę i zamrażalkę, ale też szafki.

Ważny jest spory udźwig, który umożliwi przechowywanie np. większych zapasów wody lub napojów. Liczy się również wygląd. Kryta prowadnica i szklane boki sprawiają, że nawet szuflada może zachwycać. Wszystkie rozwiązania zastosowane w strefie zapasów mają pomóc w wykorzystaniu wszelkiego dostępnego miejsca oraz umożliwić łatwe przejrzenie wszystkich posiadanych produktów

- mówi Jakub Malinowski.

Warto w nich umieścić dodatkowe organizery, tak żeby otwarte torebki z produktami się nie przewracały. Osobno powinniśmy trzymać przyprawy, np. na dodatkowej półeczce po wewnętrznej stronie drzwi szafki. Wszystko to pozwoli nam się cieszyć wygodną i dobrze zorganizowaną kuchnią, w której gotowanie i przebywanie będzie przyjemnością.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>

Zapisz

Więcej o:
Komentarze (2)
Jak rozplanować kuchnię? Nawet najmniejsza kuchnia może być wygodna!
Zaloguj się
  • an1005

    Oceniono 3 razy 1

    Zapomnieliscie o strefie na myslenie, o strefie na ksiazki kucharskie, o strefie na seks (och jaki fajny w kuchni). Robi mi sie niedobrze od tych STREF

  • renatka_85

    0

    Oczywiście, że może być wygodna, ale pod warunkiem, że wiele się w niej nie ma! Albo inaczej: jeśli umiejętnie wykorzysta się dostępną przestrzeń. Moja kuchnia ma 4 m2 i dlatego właśnie zamontowałam okap blatowy od globalo a nie wiszące wielkie truchło, no i lodówkę oraz zmywarkę ukryłam w szafkach. Od razu wydaje się większa być:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX