Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?

mat. prasowe

Gdy atmosfera jesienią nie sprzyja aktywności na zewnątrz, a jedyną możliwością relaksu staje się wieczór w domu, warto zadbać o to w należyty sposób. Filmowy seans w domowym zaciszu, urokliwe świece i filiżanka aromatycznej herbaty. Którą herbatę wybrać na jesienny wieczór i jak ją przygotować, aby w pełni delektować się jej smakiem?

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Gorenje

Herbata sypana czy w torebkach?

Herbata jest dostępna w dwóch różnych postaciach - jako liściasta, zwana również sypaną, oraz w formie ekspresowej, pakowanej w torebki. Pierwsza opcja jest szczególnie ceniona przez smakoszy herbaty, dla których istotna jest wysoka jakość, intensywna barwa i smak napoju. Natomiast większość z nas sięga po herbatę zapakowaną w torebki. To bardziej wygodna opcja i szybka w przygotowaniu, ponadto asortyment dostępny w sklepach stale się powiększa. Która forma jest lepsza?

Testując herbaty bez w ciemno, większość osób zdecyduje się na herbatę liściastą. Charakteryzuje się ona głębokim i intensywnym smakiem, a jednocześnie zawiera więcej cennych składników odżywczych. To dzięki całym liściom, które w herbacie ekspresowej są poddane wcześniejszej obróbce. Dodatkowo, torebki, w których jest pakowana, wykonane są z włókien zawierających mikroplastik, który uwalnia się do naparu podczas parzenia, a następnie przenika do naszego organizmu. Dodatkowym atutem herbaty liściastej jest jej korzystna cena. Mimo, że kosztuje więcej, herbata liściasta jest bardziej wydajna, co oznacza, że potrzebujemy mniejszej ilości do przygotowania jednej filiżanki naparu.

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Gorenje

Właściwości herbaty

Mimo, że herbata cieszy się ogromną popularnością, nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej wartości odżywczych. Zawiera liczne aktywne substancje zwane katechinami, które posiadają właściwości przeciwutleniające i opóźniają proces starzenia się komórek. Dodatkowo, herbata jest bogatym źródłem teiny, która wykazuje działanie pobudzające. Różne odmiany herbaty mogą się różnić zarówno intensywnością smaku, jak i efektami zdrowotnymi, dlatego przy wyborze dobrze jest kierować się nie tylko gustem, ale i właściwościami danego rodzaju herbaty.

Rodzaje herbat

Herbatę parzy się od wieków, a tradycja picia tego napoju wywodzi się z Chin, gdzie podobno herbata została odkryta około 5000 lat temu. Współcześnie jest to popularny napój spożywany i przygotowywany na całym globie. W zależności od regionu można natknąć się na różnorodne rodzaje herbaty oraz zróżnicowane metody jej parzenia i podawania. Niektóre z tych praktyk mogą wydawać się nietypowe, jak na przykład bawarka, czyli herbata z mlekiem, popularna zwłaszcza wśród Brytyjczyków.

Czarna herbata. Herbata czarna cieszy się największą popularnością wśród różnych rodzajów herbat. Istnieje wiele różnych odmian, takich jak English Breakfast, Earl Grey czy Ceylon. Posiada ona właściwości pobudzające, redukujące uczucie zmęczenia, poprawiające nastrój i wspomagające procesy myślowe. Aby przygotować czarną herbatę, zaleca się parzenie jej we wrzątku w temperaturze od 90°C do 100°C.

Zielona herbata. Inny popularny typ to herbata zielona, która najczęściej występuje w dwóch wariantach - sencha i matcha. Ostatnia z tych odmian zyskuje szczególne zainteresowanie w ostatnich latach. Jest to zmielona zielona herbata, serwowana z mlekiem. Działa korzystnie na przyspieszenie metabolizmu i oczyszczenie organizmu z toksyn. Poprawnie zaparzona herbata może również pomagać w obniżaniu poziomu cukru. Temperatura parzenia powinna oscylować między 60°C a 80°C, ponieważ wyższe temperatury mogą zmniejszyć jej korzystne właściwości.

Czerwona herbata. W ofercie wielu sklepów można także znaleźć herbatę czerwoną, znana jako pu-erh, która jest przefermentowana tylko częściowo. Po zaparzeniu uzyskuje intensywny kolor i charakterystyczny, ziemisty smak. Korzystnie wpływa na zdrowie, redukując poziom cholesterolu, wykazując działanie przeciwzapalne oraz stabilizując ciśnienie krwi. Zawiera dużą ilość kofeiny, co sprawia, że wykazuje także działanie pobudzające. Optymalna temperatura parzenia wynosi od 90°C do 96°C.

Biała herbata. Biała herbata jest produkowana z kwiatów zamiast z liści, bez procesu fermentacji, co nadaje jej delikatny smak. Jej właściwości łagodzące i uspokajające mogą korzystnie wpływać na redukcję stresu, a regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy kondycji skóry i wspierania zdrowia układu krwionośnego. Zaleca się parzenie jej w temperaturze między 65°C a 75°C.

Poza powszechnie rozpoznawalnymi odmianami herbaty, istnieją również warianty przeznaczone dla koneserów. Wśród nich można wymienić energetyzującą yerba-mate, delikatny oolong oraz napary ziołowe i owocowe.

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Gorenje

Sztuka parzenia herbaty - jaki czajnik wybrać?

Zapoznałeś się już z różnymi odmianami herbaty oraz ich charakterystyką. Jak można zauważyć, różnią się nie tylko smakiem i właściwościami, ale także metodą parzenia. Aby w pełni doświadczyć bogactwa smaków i składników odżywczych, ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących temperatury parzenia. Jest to kluczowe, aby uzyskać wysoką jakość naparu. Dlatego warto skorzystać z czajnika wyposażonego w funkcję regulacji temperatury, aby woda osiągnęła odpowiednią temperaturę.

Taką opcję posiada czajnik K17DWD marki Gorenje. Producent wyposażył ten model w 6 ustawień, które podgrzewają wodę kolejno do 50°C, 60°C, 70°C, 80°C, 90°C i 100°C. Model K17DWD ma podwójną powłokę, która zapobiega utracie ciepła, izolując zewnętrzny materiał, który nie nagrzewa się. Czajnik wyposażono w opcję utrzymywania temperatury przez nawet 40 minut. Urządzenie o mocy 1850-2200 W oraz pojemności 1,7 litra umożliwia szybkie przygotowanie dużej ilości wody podczas jednego gotowania.

Herbata idealna na jesień

Jesienią spożywamy znacznie większe ilości herbaty. Rozgrzewa i uprzyjemnia chłodne wieczory. Zachęcamy do zróżnicowania tego tradycyjnego napoju poprzez dodanie do niego owoców i korzennych przypraw, które nadadzą mu bogatszy smak. Można urozmaicić go poprzez dodanie kawałków jabłka lub pomarańczy, malin, startego imbiru, miodu, cynamonu, kardamonu, goździków, a nawet kurkumy.

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?
Gorenje
    Więcej o:

Skomentuj:

Sztuka parzenia herbaty. Jak poprawnie parzyć herbatę?