Jak zrobić wino z winogron? Bardzo prosty przepis dla początkujących winiarzy

Winogrona pięknie obrodziły, warto je jakoś pożytecznie wykorzystać. Mamy dla was sprawdzony domowy pomysł - jak zrobić wino z winogron. To nie jest wcale trudne. Oto kilka naszych wskazówek
Wino z winogron oprócz walorów smakowych ma też zalety zdrowotne. Antyoksydanty, które zawierają te owoce chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Warto pamiętać, że owoców przeznaczonych na wino nie powinno się myć.

Jak zrobić wino z winogron? Składniki

- 10 kg ciemnych winogron
- 5 litrów butelkowanej niegazowanej wody lub przegotowanej kranówki
- 3,5 kg cukru

Wykonanie wina z ciemnych winogron

Pokrywający winogrona nalot ułatwia fermentację, więc do produkcji wina nie będziemy potrzebować drożdży. Winogrona miażdżymy, przekładamy do butli i zalewamy 3 litrami letniej wody. Przyrządzamy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron. Mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na trzy dni.

Po upływie tego czasu rozpuszczamy 1,5 kg cukru w litrze wody i wlewamy do butli. Ponownie mieszamy np. wyparzoną łopatką lub po prostu poruszając butlą.

Po 7 dniach płyn odcedzamy i ponownie wlewamy do butli.

Po miesiącu ściągamy wino za pomocą rurki fermentacyjnej do drugiego gąsiora (powinien stać niżej), uważając, żeby nie naruszyć osadu.



Odstawiamy na 3 miesiące w miejsce o temperaturze ok. 20 stopni C. Gdy upłyną rozlewamy wino do butelek. Do picia gotowe jest po kilku miesiącach. Tak powstaje najlepsze wino z winogron.





Więcej o:
Komentarze (25)
Jak zrobić wino z winogron? Bardzo prosty przepis dla początkujących winiarzy
Zaloguj się
  • m.godwin

    Oceniono 28 razy 24

    To nie jest wino z winogron, tylko wino z buraków (cukrowych) z dodatkiem winogronowego soku.

  • Cjxhcd Jdjcy

    Oceniono 24 razy 24

    Za pomocą rurki fermentacyjnej nue da się ściągnąć wina

  • plastikpiokio

    Oceniono 21 razy 17

    wino z winogron to pryszcz ale jak zrobic piwo z piwonii ----może ktos wie????

  • Hans Tezajuz

    Oceniono 27 razy 15

    Na dzikich drożdżach prawdopodobieństwo zrobienia wina to ok 10%.
    zmiażdżone owoce (czyli i pestki) spowodują nabranie przez nastaw nieprzyjemnego posmaku. Autorowi zanim napisze następne bzdury z dziedziny winoróbstwa polecam książkę Cieślaka o wyrobie wina domowego. Wg mojej wiedzy w/w przepis spowoduje powstanie słodkiej mazi.

  • ma.ci.ej

    Oceniono 11 razy 7

    Do winogron w naszej strefie klimatycznej konieczne jest dodanie cukru i wody. Moszcz z winogrona ma ok. 100-140 g cukru na litr, a do 11-12 % potr,eba 190-220 g. Poza tym winogrona mają za dużą kwasowość, dlatego jest niezbędne dodanie wody (powyżej 8 gr kwasu na litr wino jest niepijalne, a polskie winogrona mają zazwyczaj 10-15)

  • szejski

    Oceniono 12 razy 4

    Przypomniał mi się Wędrowycz robiący wino z cukru :)

  • cezar85

    Oceniono 10 razy 4

    nie słuchać spencjalistóf z gazety

    a będzie git

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX