Winorośl japońska (Vitis coignetiae) [Szkółkarze polecają]
Przedstawiamy bardzo interesujące pnącze nadające się do dużych ogrodów



Winorośl japońska wspina się za pomocą wąsów czepnych, które mogą osiągać długość do 50 cm.
Roślina jest odporna na mróz (strefa 5) i stosunkowo łatwa w uprawie. Najlepiej się czuje w miejscach dobrze nasłonecznionych, choć toleruje także stanowiska półcieniste. Podłoże powinno być świeże, dobrze zdrenowane, o odczynie obojętnym lub zasadowym, przy czym winorośl ta najładniej wybarwia się, rosnąc w podłożu ubogim. Przed posadzeniem doły należy zaprawić dobrze rozłożonym obornikiem. Roślina długo się aklimatyzuje i zaczyna rosnąć dobrze dopiero w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Nadaje się do dużych ogrodów. Najlepiej sadzić ją przy drzewach (musimy przy tym pamiętać, że silnie rosnąc, może je całkowicie lub częściowo zagłuszyć) lub przy bardzo mocnych, ażurowych podporach. Po posadzeniu roślinę przycinamy, aby dobrze się rozkrzewiła, następne cięcia wykonuje się w miarę potrzeb. Tniemy zawsze w okresie zimowym, a niekiedy także latem. Nie należy ciąć winorośli wiosną, gdyż przycięte bardzo mocno "płaczą".
- Więcej o:
Z cytrusami na szkodniki [Porada eksperta]
Kiedy przesadzamy byliny?[Porada eksperta]
Jak zaradzić nawrotom chorób? [Porada eksperta]
Co się stało z drzewem [Porada eksperta]
Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby na suszenie grzybów
Dereń biały - krzew piękny cały rok
Czy można formować magnolię? [Ekspert radzi]
Problemy z piwonią. Zasychające pąki piwonii [Ekspert radzi]