Wybieramy oszczędne AGD: lodówki

Małgorzata Krośnicka

Urządzenia chłodnicze, czyli lodówki, zamrażarki lub najpopularniejsze obecnie chłodziarko-zamrażarki to sprzęty, które pracują bez przerwy: 365 dni w roku, 24 godziny na dobę. Taki sposób eksploatacji każe więc szukać oszczędności.

chłodziarko-zamrażarka, chłodziarka, lodówka, agd, wyposażenie kuchni
Dziś nie wystarczy już by domowe urządzenia posiadały ciekawy design i funkcjonalność - równie istotną sprawą jest energooszczędność. W sytuacji, gdy w gospodarstwach domowych stosujemy coraz więcej urządzeń elektronicznych, rozwiązania energooszczędne są nie tyle modą, co koniecznością.
Fot. Miele
Poszukiwania sposobów oszczędzania powinniśmy rozpocząć od lodówki, gdyż jest to urządzenie stale podłączone do prądu. Może się okazać, że paradoksalnie najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana wiekowego urządzenia na nowe. Stare lodówki (powyżej 10 lat) mogą zużywać kilka razy więcej prądu niż nowe. Jeśli takie urządzenie ma problemy z chłodzeniem lub jego praca jest zakłócona np. poprzez ciągłe włączanie się agregatu to pobór energii dodatkowo wzrasta. Inwestycja w sprzęt o wysokiej efektywności energetycznej zwróci się bardzo szybko w postaci niższych rachunków.

Energooszczędność. Każde urządzenie ma przypisaną odpowiednią klasę energetyczną, wskazującą stopień zużycia energii. Przy zakupie sprzętu powinniśmy koniecznie zwracać na to uwagę. O tym, do jakiej klasy energetycznej produkt należy, informuje specjalna etykieta. Najwyższą efektywność energetyczną mają urządzenia oznaczone symbolem A+++ i właśnie one są największymi sojusznikami w ograniczeniu zużycia energii. Tak oznaczone produkty gwarantują najniższe zużycie energii, niemal 50% mniejsze niż chłodziarki klasy A.

Bez szronu. Aby chłodziarko-zamrażarka pobierała jak najmniej prądu trzeba ją regularnie rozmrażać. Lód o grubości 0,5 cm pokrywający wnętrze zamrażalnika działa jak izolator i utrudnia schładzanie wnętrza. Wydajność energetyczną chłodziarek i chłodziarko-zamrażarek podnoszą systemy automatycznego usuwania szronu i lodu. Zamarznięta warstwa na ściankach, nawet jeśli jest cienka, wpływa na zużycie energii - urządzenie pobiera jej o 20% więcej. Wśród nowych sprzętów wybierajmy te z systemem No Frost, działającym w komorze zamrażarki i w lodówce.

W dobrym klimacie. Producenci organizują wnętrza chłodziarek tak, by poszczególne grupy produktów znajdowały się w optymalnych dla siebie warunkach. Utrzymaniu świeżości służy na przykład system rozprowadzania powietrza, odpowiadający za optymalną wilgotność i przepływ powietrza w komorze chłodziarki.

Ciekawym wyposażeniem są także specjalne szuflady: do przechowywania warzyw i komora świeżości na świeże mięso czy ryby (zwana też Fresh Box lub komorą zero, bo panuje w niej temperatura zbliżona do 0°C).

Zamiast dwóch szuflad, może też być pojedyncza, ale wyposażona w możliwość dzielenia wnętrza i regulacji wilgotności w przegrodach. W "suchszej" przechowuje się ryby, mięso i nabiał, w części z wyższą wilgotnością - owoce i warzywa.

W służbie świeżości. Funkcje takie jak aktywny jonizator, filtr węglowy czy uszczelka antybakteryjna już znamy. Nowym rozwiązaniem jest światło LED imitujące promienie słoneczne, które ma przedłużać fotosyntezę roślin.

* * *


Pierwotna skala efektywności energetycznej rozciągała się od najniżej (najbardziej energożernej) klasy G do najwyższej, energooszczędnej A. Jednak postęp technologiczny sprawił, że klasyfikacja ta szybko przestała wystarczać. Nowe modele były bardziej energooszczędne niż wymagała tego klasa A. Producenci chcieli podzielić się tą radosną nowiną z kupującym (licząc oczywiście na wzrost sprzedaży). Zaczęli więc do oznaczenia klasy A dodawać kolejne plusiki. Obecnie nie są one już tylko marketingowym zabiegiem, gdyż zostały zdefiniowane.

Aby oznaczyć sprzęt klasą energetyczną powyżej A, czyli A+, A++ i A+++, używa się wskaźnika efektywności energetycznej. Klasa A+ ma wskaźnik efektywności energetycznej mniejszy niż 20%, w A++ wynosi on do 30% mniej, a dla klasy A+++ obniżenie wskaźnika mieści się między 30 a 42%. Procenty oznaczają wartość, o jaką dane urządzenie jest oszczędniejsze od sprzętu tego samego rodzaju w klasie A.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład





Skomentuj:

Wybieramy oszczędne AGD: lodówki