Jak zaprojektować jadalnię?

Iwona mere architekt

Kiedyś spożywanie posiłków podlegało sztywnym zasadom; dziś ludzie dosyć swobodnie urządzają miejsce do jedzenia w domu. Powstają jadalnie - odzwierciedlające współczesne tempo życia, relacje rodzinne i towarzyskie, a także estetyczne upodobania. Korzystajmy więc z nowych możliwości.

W małych wnętrzach również da się wygospodarować miejsce na stół
W małych wnętrzach również da się wygospodarować miejsce na stół
Fot.: Shutterstock.com/Stjepan Tafra

Wygoda na co dzień i od święta

Przestrzeń jadalni powinna gwarantować rodzinie codzienną wygodę, a także odpowiadać wymogom reprezentacji. Nie zawsze łatwo pogodzić te kwestie. Na początku zastanówmy się, jak często i w jak licznym gronie jadamy wspólne posiłki – weźmy pod uwagę potrzeby domowników, a także – warunki, które umożliwią przyjęcie gości.
Na co dzień liczy się głównie bliskość kuchni, bo nakrywanie, podawanie do stołu, a potem sprzątanie po posiłkach odbywa się wtedy minimalnym nakładem energii. W bardziej oficjalnych sytuacjach zaletami będą efektowny wygląd (bez wglądu w kuchenny rozgardiasz) oraz komfort – czyli odpowiednia ilość miejsca dla każdego z biesiadników. Podczas uroczystości rodzinnych i spotkań towarzyskich, przy stole chcemy zwykle usadzić większe grono, dlatego potrzebujemy dużego lub rozkładanego stołu oraz dodatkowych krzeseł, na które warto przewidzieć w domu miejsce. W małych domach najbardziej praktyczny jest stół rozkładany. Trzeba tylko zawczasu przewidzieć odpowiedni zapas miejsca na swobodne rozsunięcie blatów i dodatkowe krzesła. W większych przestrzeniach oczywiście lepiej sprawdzi się wielki, efektowny blat, który podkreśli rangę jadalni.

Przydatne wymiary

Stół prostokątny
Blat stołu powinien znajdować się na wysokości 72-74 cm, a siedzisko krzesła na poziomie 42-44 cm. Pomiędzy siedziskiem a spodem stołu potrzebny jest minimum 16-centymetrowy prześwit. Dotyczy to oczywiście również stołów o innym niż prostokąt kształcie. Stół dla ośmiu osób z niezbędną przestrzenią komunikacyjną zajmie około 11-12 m2.
Miejsce potrzebne, by dało się przejść za osobą siedzącą przy stole to minimum 1,1 m.
Miejsce potrzebne dla jednej osoby siedzącej przy stole, to minimum 0,8 m.

Stół okrągły
Wokół okrągłego stołu łatwiej się jest poruszać – blat stołowy przeznaczony dla czterech osób z niezbędną przestrzenią komunikacyjną zajmie około 5-6 m2.
Na nieco większy okrągły stół (taki przy którym wygodnie da się posadzić około sześciu osób) z niezbędną przestrzenią komunikacyjną trzeba zarezerwować około 8 m2.
Mimo wielu zalet, taki stół ma również wady – trudniej i mniej wygodnie niż przy prostokątnym będzie przy nim pracować, nie bardzo jest jak wyeliminować go z przestrzeni – nawet zsunięty w kąt będzie zwracał uwagę i zajmował sporo miejsca.

Między kuchnią a salonem

Pomieszczenie przeznaczone na kuchnię z jadalnią musi być na tyle duże, by poza ciągiem roboczym ze wszystkimi potrzebnymi elementami (lodówką, zlewem, kuchenką oraz miejscem do przechowywania), pozostało w nim jeszcze co najmniej 6-10 m2 na porządny stół i wygodne krzesła. Jadalnia połączona z kuchnią to zwykle przyjazne, bezpretensjonalne wnętrze, ułatwiające pracę (przygotowywanie posiłków, nakrywanie i sprzątanie ze stołu), integrujące domowników (którzy mogą tu pogawędzić nawet w trakcie prac domowych) i funkcjonujące jako przestrzeń rodzinna. Jedyny mankament to ograniczony potencjał reprezentacyjny – trudno w takiej scenerii zorganizować bardziej oficjalne spotkanie. W kuchni sprawdzi się duży prostokątny stół (zwłaszcza tradycyjne modele z szufladami pod blatem). Jeśli miejsca jest mało, zamiast krzeseł mogą przy nim stanąć wbudowane na stałe solidne ławy, które zapewnią wnętrzu charakterystyczny klimat. Nad stołem warto umieścić lampę, która dobrze oświetla blat i buduje klimat. Gdy reszta kuchni pogrąży się w mroku, będzie można na chwilę zapomnieć o czekających na zmywanie garnkach i talerzach. Miejsce przy oknie lub blisko wyjścia na taras uatrakcyjni aneks stołowy, ale nie jest to warunek niezbędny do poprawnego funkcjonowania.

W osobnym wnętrzu

Na takie rozwiązanie mogą sobie pozwolić właściciele rezydencji. Wydzielona jadalnia to z reguły eleganckie wnętrze, idealne na specjalne okazje: spotkania, kolacje, oficjalne przyjęcia itp. Do jadalni można też zawsze wprowadzić niespodziewanego gościa – nawet jeśli w kuchni oraz w pokoju dziennym toczy się normalne życie rodzinne i panuje codzienny nieporządek. Pewien problem stanowi przenoszenie naczyń i potraw – warto więc ograniczać odległość między jadalnią i kuchnią.

Skomentuj:

Jak zaprojektować jadalnię?