Kuchnia z miejscem na spożywanie posiłków. Stół, blat, a może barek?

red.

Jedzenie w kuchni smakuje lepiej. Postarajmy się więc wygospodarować w niej miejsce na spożywanie posiłków. Stół, barek, wysuwany blat - możliwości jest wiele. Wybór właściwej opcji zależy od wymiarów naszej kuchni.

Kuchnia z miejscem na spożywanie posiłków. Stół, blat, a może barek?
Stół w kuchni nie musi być bardzo duży. Już niewielki, kwadratowy stolik wystarczy, żeby wykreować minijadalnię dla rodziny.
fot. IKEA

Nawet w małej kuchni warto się pokusić o urządzenie niewielkiej jadalni, bo wspólne gotowanie i jedzenie to jedna z największych przyjemności. Wspólne rodzinne posiłki poprawiają wzajemne relacje, ułatwiają radzenie sobie ze stresem, zmniejszają ryzyko depresji, pomagają stosować racjonalną dietę a także sprzyjają lepszym wynikom w nauce u dzieci.

Stół w małej kuchni

W niedużych kuchniach sprawdzą się składane lub przykręcane do ściany stoliki. Zajmują one najmniej miejsca. Nieużywane wystarczy złożyć. Przy dosuniętym do ściany prostokątnym stoliku mogą wygodnie usiąść trzy osoby. Z kolei przy stołach okrągłych i owalnych mieści się więcej osób, niż przy kwadratowych i prostokątnych o porównywalnych wymiarach. Przy takich stołach lepiej sprawdzą się stołki niż krzesła - można je w każdej chwili wsunąć pod blat. Jeśli jednak decydujemy się na krzesła w małej kuchni, to dobrze wybrać składane.

Miejsca alternatywne

Gdy nie ma miejsca na stół w kuchni, można wybierać spośród innych rozwiązań. Doskonale sprawdzi się wyspa, półwysep czy barek. Każde z nich może przybrać formę dopasowaną nie tylko do wystroju wnętrza, ale i jego metrażu.

Wyspa to doskonałe rozwiązanie do otwartych kuchni. Sprawdzi się zarówno w dużych, jak i mniejszych wnętrzach. Wystarczy postawić przy niej wysokie stołki barowe. Inna możliwość to półwysep, który wtapia się w kompozycję zabudowy kuchennej. Niejednokrotnie stanowi on jej przedłużenie, bądź też "wyrasta" ze ściany. Dzięki temu dostępny metraż jest lepiej zagospodarowany. Tworzy się też więcej miejsca na przechowywanie.

Barek w kuchni można urządzić zarówno na wyspie, jak i półwyspie. Najczęściej jest on nieco podwyższony w stosunku do całej zabudowy kuchennej i lekko wysunięty w kierunku części salonowej.

Gdy brakuje miejsca

W bardzo małych kuchniach ostatnią deską ratunku może się okazać dodatkowy wysuwany blat. Nieużywany jest w ogóle niewidoczny, dopiero w czasie posiłku "wychodzi z ukrycia". Może także służyć jako dodatkowa powierzchnia robocza w czasie przygotowywania posiłków. 

W większych kuchniach napotkamy na mniej problemów z aranżacją jadalni. Pamiętajmy jednak, żeby dobrać stół współgrający z wystrojem całego wnętrza.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Kuchnia z miejscem na spożywanie posiłków. Stół, blat, a może barek?