Klimatyczne mieszkanie w Gdańsku ze świetlikiem

red.

Obok tego projektu trudno przejść obojętnie. Zwraca uwagę wystrojem, nawiązującym do historii kamienicy z 1906 roku, w którym znajduje się mieszkanie. Przede wszystkim jednak zaskakuje konceptem architektonicznym. W dachu wykonano szczelinę świetlną, która wpuszcza promienie słoneczne od poddasza poprzez dwie kondygnacje.

Klimatyczne mieszkanie w Gdańsku ze świetlikiem
Klimatyczne mieszkanie w Gdańsku ze świetlikiem
fot. Małgorzata i Tomasz Babinek/ www.ifagroup.pl

Mieszkanie znajduje się w kamienicy w dzielnicy Gdańska – Oliwie. Powstało z połączenia dwóch mniejszych lokali, w efekcie dając 115 m kw. powierzchni użytkowej dla pięcioosobowej rodziny. Jest dość nietypowe, gdyż pnie się w górę przez pierwsze piętro aż do poddasza, zajmując 3 kondygnacje.

Pierwotny stan wymagał remontu, ponieważ przestrzenie były przechodnie i do tego słabo doświetlone, ze względu na rosnące w ogrodzie wysokie świerki. Z pomocą projektantów Kamila Domachowskiego i Macieja Buscha z pracowni IFA Groupstare wnętrza odzyskały blask, odkrywając potencjał przestrzeni.Rozświetlone słońcem i ocieplone szlachetnym drewnem oraz cegłą mieszkanie idealnie oddaje klimat przedwojennej kamienicy, w której się znajduje. Nie ma tu krzykliwych kolorów, ani futurystycznych mebli.

W projekcie wrażenie robi efektowny świetlik, który doświetla całe mieszkanie.

Postanowiliśmy rozciąć kamienicę na pół, wpuszczając promienie słoneczne od poddasza aż po sam dół. Dzięki temu, górna szczelina nad parterem rozdziela sypialnię i łazienki pośrednio je doświetlając, a dolna rozjaśnia salon

– wyjaśnia Kamil Domachowski z IFA Group.

W mieszkaniu na nowo został stworzony podział pomieszczeń, dzięki czemu przestrzeń stała się bardziej funkcjonalna i dostosowana do potrzeb współczesnej rodziny.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>

Skomentuj:

Klimatyczne mieszkanie w Gdańsku ze świetlikiem