3 podstawowe zasady urządzania ergonomicznej kuchni

Kuchnię warto urządzić zgodnie z zasadami ergonomii. Zarówno wówczas, kiedy gotowanie sprawia nam dużą przyjemność, jak i wtedy, gdy jest po prostu codzienną koniecznością.

Większość gotujących osób wie, jak ważna jest ergonomicznie urządzona i dobrze wyposażona kuchnia. Przygotowywanie posiłków, nawet jeśli bardzo lubimy się tym zajmować, to praca, podczas której większość czynności wykonujemy na stojąco. Nieustannie też przemieszczamy się między lodówką, zlewozmywakiem, kuchenką i szafkami, choćby wyjmując potrzebne produkty oraz naczynia. Aby się przy tym zbyt dużo się nie nachodzić i niepotrzebnie nie męczyć, warto zwrócić uwagę na kilka zasad dotyczących rozmieszczenia sprzętów kuchennych. Które z nich są najważniejsze?

Przeczytaj także: Ergonomiczna kuchnia. Gotowanie może być przyjemnością!

Zasada 1.
Ustawiamy sprzęty zgodnie z kolejnością wykonywanych czynności (tę regułę omawiamy szerzej na następnej stronie).

Zasada 2.
Podstawowe akcesoria kuchenne, których używamy najczęściej, powinniśmy mieć w zasięgu ręki – w najbliższej szufladzie, szafce lub na relingach zawieszonych nad blatem. Na najwyższych, trudno dostępnych półkach trzymamy rzeczy używane sporadycznie.

Zasada 3.
Urządzenia kuchenne umieśćmy na takiej wysokości, aby nie trzeba było się do nich schylać. Piekarnik czy kuchenkę mikrofalową zamontujmy 82–85 cm nad podłogą, wówczas naczynia z potrawami będziemy mogli wkładać i wyjmować w stojącej pozycji. Natomiast lodówkę warto ustawić jak najbliżej drzwi do kuchni – wtedy przyniesione ze sklepu ciężkie siatki rozpakujemy tuż po wejściu do pomieszczenia.

Więcej o: