Achillea millefolium
Kategoria
bylinyKolor liści
zieloneWilgotność gleby
umiarkowanie wilgotnaWysokość
do 1 mZastosowanie
rośliny ogrodoweKrwawnik pospolity (Achillea millefolium) Trwała bylina o pędach zasychających na zimę. Cała roślina jest wełnisto owłosiona i ma korzenny zapach. Liście są lancetowate, podwójnie lub potrójnie pierzasto złożone. Rozwijające się na wierzchołkach prostych, słabo rozgałęzionych łodyg płaskie kwiatostany o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów składają się z drobnych koszyczków wyglądających jak małe kwiatki. Zwykle mają biały, rzadziej lekko fioletowy odcień. Odmiany uprawne mogą być także żółte, różowe, fioletowe lub amarantowe.
Rozmiary Wysokość od 30 do 70 cm.
Odmiany 'Carnea' - kwiaty ciemnokarminowe; 'Cerise Quinne' - kwiaty różowe do ciemnowiśniowych; 'Kelwayi' - kwiaty karminowe; 'Paprica' - kwiaty jaskrawoczerwone z żółtym środkiem; 'Purpurglut' - kwiaty intensywnie czerwone; 'White' - kwiaty białe.
Kwitnienie Od czerwca do końca października.
Wymagania Gleba średnio żyzna, próchniczno-gliniasta, przepuszczalna, ale może rosnąć też w gorszej ziemi. Stanowisko słoneczne lub półcieniste.
Uprawa i pielęgnacja Roślina mało wymagająca, znosząca suszę i deszcze, mrozoodporna. Rozrasta się za pomocą rozłogów. Ze względu na ekspansywność nie należy jej sadzić w pobliżu roślin o małej sile wzrostu.
Rozmnażanie Przez podział kęp wiosną. Łatwo się rozsiewa, ale siewki zwykle powstają w wyniku zapylenia pyłkiem dzikich roślin i tracą cechy odmianowe.
Cięcie Wycinanie starzejących się kwiatostanów przedłuża kwitnienie.
Podlewanie i nawożenie Znosi suszę, ale wówczas krótko kwitnie. Zasilanie nawozem wieloskładnikowym zalecane jest wiosną i ponownie po przycięciu po letnim kwitnieniu.
Choroby i szkodniki W zasadzie nie choruje.
Zastosowanie Roślina na rabaty, do naturalistycznych ogrodów, można wykorzystywać ją zadarniania powierzchni. Gatunek leczniczy o właściwościach przeciwzapalnych, antyseptycznych i regenerujących. Młode liście o gorzkawosłonym smaku można stosować jako dodatek do potraw.