Akcesoria, które podkreślą smak kuchni francuskiej
Kuchnia francuska słynie z dań pełnych niuansów. Ale też z prostych potraw przyrządzanych przez lokalnych kucharzy. Zawsze zachwyca fantastycznym podaniem.
Klimaty Prowansji
W kuchni prowansalskiej przenikają się zapachy potraw, drewna i ziół. Tu gotuje się dużo, często i smacznie. Służy do tego luksusowy piec. Niech nie myli jego retro wygląd. Ten model, produkowany od ponad 100 lat, to rolls-royce wśród kuchenek. Model Château, La Cornue, www.artdevivre.pl.
Karafka do wina
Dekantowanie wina pozwala trunkowi ujawnić w pełni wszystkie jego zalety. Jeśli przelejemy je przed podaniem do takiego naczynia jak ta karafka Cabernet, wpłynie to korzystnie na smak i aromat wina. 180 zł, Holmegaard, www.fabrykaform.pl.
Kieliszek z grubego szkła jest idealny nie tylko do wina, ale i do wody. Żeby go stłuc, trzeba by się naprawdę dobrze postarać. 19,90 zł, www.zarahome.com.
Ikona w miedzi
Francuskie garnki i rondle Mauviel należą do najczęściej kupowanych przez szefów kuchni. Najwyższa jakość wykonania gwarantuje, że posłużą przez długie lata, a potrawy w nich gotowane zachowają niezmieniony smak. Mauviel, www.artdevivre.pl.
Do zapiekania
Słoneczne południe Francji sprzyja uprawie warzyw. Grillowane bakłażany, cukinie i marchewki można polać malinowym winegretem, żeby "podkręcić" ich smak. Zresztą wyglądają równie wybornie. Zwłaszcza podane w kamionkowym naczyniu do zapiekania. ok.100 zł, Riviera Maison, www.houseandmore.pl.
Rzuć na grill
Wszyscy to lubią! Również Francuzi. Ich sekret dobrze zgrillowanych potraw to odpowiednia marynata z przedniej jakości oliwy i aromatycznych ziół. Do kulinarnych eksperymentów w domu niezbędna będzie aluminiowa patelnia z wewnętrzną powłoką ceramiczną zapobiegającą przywieraniu potraw. 179 zł, www.dukapolska.com.
Maselniczka
Porcelanowa maselniczka z przykrywką z nierdzewnej stali ze złotą gałką prezentuje się bardzo elegancko. Pokrywka zapobiega przedostawaniu się zapachów z lodówki, Mauviel, www.artdevivre.pl.
Kuchnia tradycyjna
Te kuchnie powstają w Burgundii już od XIX wieku. Od tego czasu przeszły prawdziwą ewolucję i dziś wykorzystują najnowsze technologie. Model Cluny 1400 poza pięcioma palnikami i dwoma piekarnikami ma szafę termiczną, parowar, frytkownicę i grill. Dostępny w różnych kolorach emalii, Lacanche, www.artdevivre.pl.
Skomentuj:
Akcesoria, które podkreślą smak kuchni francuskiej