Monstera deliciosa
Kategoria
pnączaKolor liści
ciemno zieloneOdczyn gleby
obojętnyRodzaj gleby
próchnicznaWysokość
do 3 mZastosowanie
rośliny doniczkoweMonstera dziurawa, m. wonna (Monstera deliciosa). Bujne pnącze. Tworzy drewniejący od podstawy pęd i charakterystyczne korzenie powietrzne (podporowe). Liście duże, zaokrąglone lub sercowate, błyszczące, ciemnozielone, początkowo całobrzegie, z czasem głęboko powcinane, z dziurami w blaszce liściowej. Ogonki liściowe długie, osiągają do 60 cm długości.
Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) zwana monsterą wonną to chyba najbardziej popularna roślina doniczkowa. Jest uprawiana w warunkach domowych nawet przez niezbyt doświadczonych ogrodników. Podpowiadamy jak ją prawidłowo pielęgnować.
Kwiat monstera dziurawa jest wieloletnim pnączem którego największą ozdobą są ogromne postrzępione liście o długości ok. 60 cm. Poza okazałymi liśćmi monstera wytwarza liczne korzenie powietrzne, dzięki którym może wspinać się do góry. Pochodzi z tropikalnych lasów Ameryki Środkowej i Południowej. W naturze osiąga nawet 300 cm wysokości. Młode okazy mają jasnozielone liście, które z wiekiem powiększają się i ciemnieją, a na ich powierzchni pojawiają się charakterystyczne wcięcia i dziury.
Roślina łatwa w uprawie, bardzo dobrze znosi zmiany temperatury. Liście przemywamy wilgotną szmatką, a raz na miesiąc stosujemy nabłyszczacz. Brązowiejące końcówki liści oraz zasychające i kurczące się liście oznaczają zbyt suche warunki - roślinę starannie podlewamy i zraszamy. Brązowe plamy na liściach są przyczyną oparzenia słonecznego z powodu zraszania roślin w słońcu - uszkodzony liść usuwamy z całym ogonkiem. Roślina wymaga podpór. Monstera źle znosi częste przestawianie. Nie należy usuwać korzeni powietrznych.
Jeśli chcecie sami spróbować wyhodować ją u siebie w mieszkaniu, powinniście pamiętać o kilku zasadach pielęgnacji monstery:
Odmiana botaniczna var. borsigniana - szybko rosnąca, mniejsza od gatunku, liście płycej powcinane. 'Variegata' - liście mniejsze, z kremowymi plamami, 'Marmorata' - liście o nieregularnych, żółtych plamach
W domowych warunkach kwitnie bardzo rzadko. Kwiaty w kolorze kremowym mają kształt kolby otoczonej zieloną przysadką. Jej owoce są jadalne i w smaku przypominają kwaśnego ananasa.
Mieszanka gruboziarnistej ziemi kompostowej, liściowej i darniowej. Miejsce półcieniste, cieniste. Temperatura minimalna zimą 10oC. Temperatura latem 20oC.
Latem zraszamy miękką wodą, 2-3 razy, zimą raz w tygodniu. Ustawiamy doniczkę na podstawce z kamykami zanurzonymi w wodzie.
Latem podlewamy co tydzień, zimą co dwa tygodnie. Podłoże powinno przesychać pomiędzy podlewaniami. Zasilamy płynnym nawozem wieloskładnikowym, co 3 tygodnie.
Monstera nie lubi częstego przesadzania. Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze rośliny co 3-4 lata lub wymieniamy im wierzchnią (5-7 cm) warstwę ziemi. Dno doniczki powinno mieć grubą warstwę drenażu.
Sadzonki wierzchołkowe z 3-4 liśćmi i korzeniem powietrznym. Sadzonki pędowe z 1 liściem, korzeniem powietrznym i wrzecionowatym oczkiem śpiącym. Odkłady powietrzne.
Wysokość około 300 cm.
Przędziorki, tarczniki i wełnowce.
Cena sadzonek zaczyna się już od 20 zł. Najtańsze sadzonki mają zaledwie 12 cm wysokości. Jeśli chcemy bardziej dorodną roślinę to musimy za nią zapłacić około 100 zł - 60 - 70 cm. Jeśli nie mamy cierpliwości czekać aż urośnie możemy kupić monsterę nawet o wysokości 100 cm - za ok. 200 zł lub 200 cm za 500 zł w górę.
Choć na pozór wygląda nieszkodliwie jej piękne liście zawierają niebezpieczne związki szczawianu wapnia, które w kontakcie z ludzką skórą mogą powodować silne podrażnienia. Warto więc zachować szczególną ostrożność przy zrywaniu liści czy łodyg - najlepiej robić to w rękawiczkach. Toksyczny szczawian wapnia występuje również w młodych owocnikach monstery, trzeba więc pamiętać by spożywać owoce monstery tylko wtedy gdy są bardzo dojrzałe. Po spożyciu liści i młodych owoców może dojść do zatrucia pokarmowego, a przy tym biegunki i wymiotów.
Niezwykła popularność tej rośliny sprawia, że dostępna jest w niemal każdym sklepie ogrodniczym stacjonarnym i internetowym. Ceny wahają się od 20 do kilkuset zł za sadzonkę.