7 niezagospodarowanych obszarów w kuchni, które można wykorzystać na przechowywanie
W kuchni brakuje miejsca na przechowywanie? Rozejrzyj się uważnie! Zdziwisz się, ile w twojej kuchni jest niezagospodarowanych obszarów. Oto 7 zapomnianych miejsc, które możesz wykorzystać na przechowywanie.
Nad blatem kuchennym
Ściana nad blatem kuchennym, pomiędzy dolnymi szafkami a górnymi, zazwyczaj pozostaje niezagospodarowana. Większości z nas wydaje się, że tak jest funkcjonalnie. Jednak zawieszając na niej drobne przedmioty, nie zaburzamy funkcjonalności kuchni, możemy wręcz ją podnieść, gdyż używane na co dzień rzeczy będą zawsze w zasięgu ręki. Wystarczy zawiesić na ścianie relingi z haczykami, na których zawiesimy, np. łyżki kuchenne, ręczniki jednorazowe, zioła, albo często używane przyprawy. Można też zawiesić wąską półkę na drobne rzeczy.
Pod sufitem
Przestrzeń pomiędzy górnymi szafkami a sufitem w wielu kuchniach pozostaje pusta. Tymczasem wystarczy wprowadzić wysoką zabudowę, by zyskać dodatkowe miejsce na rzadko używane przedmioty. Wszyscy je mamy - maszynka do mielenia mięsa, koszyczki na specjalną okazję, zapasowe świece, czy półmiski na przyjęcia. Można je z powodzeniem umieścić wysoko pod sufitem.
Osoby, które nie chcą inwestować w wysokie szafki sięgające pod sam sufit, mogą ustawić na górnych szafkach specjalne pojemniki na przechowywanie. Najlepsze będą plastikowe i szczelnie zamykane.
Narożniki
W każdym pomieszczeniu, także w kuchni, narożniki są najtrudniejszymi miejscami do wykorzystania. Zazwyczaj stanowią zmarnowaną przestrzeń. Nie musi tak być, wystarczy zainwestować w odpowiednie systemy do przechowywania. Jeśli kuchenne narożniki są zabudowane szafkami, najlepiej umieścić w nich specjalne półki obrotowe i wysuwane, które pozwalają na wykorzystanie najdalszych zakamarków. Z klei w niezabudowanych narożnikach warto zawiesić specjalne półki narożne lub szafki na planie trójkąta. Nie zajmują dużo miejsca a dostarczają sporą ilość przestrzeni.
Ściany to kolejna przestrzeń, którą moglibyśmy wykorzystywać lepiej. Zazwyczaj wieszamy na ścianach rzeczy o znaczeniu dekoracyjnym. Tymczasem zamiast kolejnej ozdoby lepiej zawiesić dodatkowa półkę, relingi bądź wieszak na kuchenne ścierki. Na ścianach z powodzeniem mogą wisieć garnki, rondle i patelnie, ale też kubki, filiżanki i wiele innych rzeczy. Wykorzystaj je!
Nad lodówką
Jeśli masz w swojej kuchni wolno stojącą lodówkę, prawdopodobnie przestrzeń nad nią jest niezagospodarowana. To jedno z tych miejsc, o których zwyczajnie zapominamy. Ma ono jednak psory potencjał, jeśli chodzi o przechowywanie. Wystarczy zamontować nad lodówka proste półki, bądź szafkę, która może sięgać pod sufit i zyskamy miejsce na różne kuchenne sprzęty.
Wokół kaloryfera
Grzejników nie powinno się zabudowywać - ograniczamy w ten sposób rozchodzenie ciepła po pomieszczeniu. Przez to także płacimy większe rachunki za ogrzewanie. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zagospodarować przestrzeni wokół niego, jak i na parapecie, pod którym zwykle grzejnik się znajduje. pamiętajmy jedynie, żeby to robić mądrze, tak aby nie ograniczać dostępu do kaloryfera ani okna.
Wyspa, barek czy bufet to miejsca, które mają nam przede wszystkim dostarczyć dodatkowej powierzchni roboczej, także wydzielają strefę kuchenną w otwartych przestrzeniach. W wyspach często też montujemy płyty grzewcze i piekarniki. Z powodzeniem można również wygospodarować w nich miejsce na przechowywanie. W "ciele" wyspy można z góry zaplanować miejsce na przechowywanie bądź po bokach dorobić dodatkowe półki.
Skomentuj:
7 niezagospodarowanych obszarów w kuchni, które można wykorzystać na przechowywanie