Nowoczesne piekarniki
Nowoczesne piekarniki przygotują doskonałe danie prawie bez naszej pomocy, a dodatkowo potrafią gotować na parze, zmienić się w kuchenkę mikrofalową, a na koniec samodzielnie się wyczyścić.
Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika – to właśnie w nim możemy przygotować najzdrowsze dania, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie, jest też niezastąpiony w pieczeniu ciast. Najczęściej kupowane są piekarniki elektryczne, które łączą w sobie wiele funkcji i mają duży wybór programów, które nie tylko ułatwiają pieczenie, ale także sprawiają, że potrawy są zdrowsze. Producenci nie zapomnieli też o prostej obsłudze urządzeń, wyposażając je w systemy samoczyszczenia czy łatwego otwierania drzwiczek. W tym rozbudowanym świecie innowacji łatwo się pogubić, dlatego podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając piekarnik.
WYGLĄD I ROZMIAR
Gdy zastanawiamy się nad wyborem piekarnika, w pierwszej kolejności myślimy o jego wyglądzie, przecież musi pasować do reszty wyposażenia lub projektu. Większość urządzeń ma nowoczesny design i występuje w kolorach czarnym, białym lub stalowym. Są też modele stylizowane na retro, które można kupić w szerszej gamie kolorystycznej. Oczywiście ważny jest też rozmiar piekarnika, który należy dobrać do wielkości pomieszczenia i potrzeb domowników. Zazwyczaj czteroosobowej rodzinie przyda się standardowy model, mierzący ok. 60 x 60 cm. Parze lub singlowi często wystarczy mniejszy piekarnik, tzw. kompaktowy (zazwyczaj mierzy ok. 60 x 45 cm). Gdy dużo pieczemy, mamy wieloosobową rodzinę lub często urządzamy przyjęcia, możemy się zastanowić nad wyborem modelu większego od standardowego, np. 60 x 90 cm, 45 x 90 cm.
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Większość piekarników ma gotowe programy, które same ustawią temperaturę i czas pieczenia konkretnego dania. Niektóre z nich mogą podczas pracy zmieniać temperaturę, dzieląc pieczenie na etapy. Modele zdalnie sterowane dodatkowo w aplikacji mają bazę przepisów oraz instrukcję krok po kroku – od zebrania składników do gotowego dania. Oczywiście nie oznacza to, że za każdym razem trzeba wybrać jakiś program, samodzielnie również można nadzorować proces gotowania.
WIELE DAŃ W TYM SAMYM CZASIE
Najnowsze modele piekarników mają możliwość jednoczesnego pieczenia różnych dań. Specjalnie zaprojektowana komora oraz cyrkulacja powietrza sprawiają, że ciepło równomiernie jest rozprowadzane, a zapachy nie mieszają się ze sobą. W ofercie producentów są też modele, które mają możliwość podzielenia komory na dwie części i grzania tylko w jednej (co pozwala zaoszczędzić energię elektryczną).
DODATKOWE FUNKCJE
Nowoczesne piekarniki przejęły też funkcję innych urządzeń domowych. Najbardziej popularne są piekarniki parowe, które oprócz pieczenia potrafią gotować na parze lub wykorzystują ją w procesie pieczenia, dzięki czemu potrawa jest smaczniejsza i zachowuje więcej substancji odżywczych. Przyzwyczailiśmy się już do tego, że piekarniki mają w sobie grilla lub rożen, ale stosunkową nowością są modele z funkcją kuchenki mikrofalowej, można więc w nich np. podgrzać lub rozmrozić danie.
PIEKARNIKI TYPU SMART
Część urządzeń jest sterowana zdalnie. Do ich obsługi potrzebna będzie aplikacja na telefon. Za jej pomocą włączysz, wyłączysz piekarnik lub sprawdzisz, na jakim etapie jest przyrządzane danie. Niektóre urządzenia mają też funkcję diagnostyki, czyli zdalnego sprawdzenia, co nie działa w urządzeniu.
ŁATWA OBSŁUGA
Producenci zadbali nie tylko o to, by pieczenie było , a dania pyszne, ale również o to, by ułatwić nam obsługę, czyszczenie i serwis urządzenia. Drzwiczki niektórych modeli otwierają się na dotyk, więc gdy masz zajęte obie ręce, wystarczy je tylko delikatnie dotknąć, by się otworzyły, a dzięki cichemu domykowi równie łatwo jest zamknąć drzwiczki.
PROSTE CZYSZCZENIE
Umycie piekarnika to już nie problem, ponieważ przeważnie ma on funkcję samoczyszczenia. Najpopularniejsza jest pyroliza – piekarnik rozgrzewa się do ok. 500 st. C, w której zanieczyszczenia się na drobne cząsteczki, które łatwo usunąć z piekarnika. Innym sposobem jest czyszczenie parowe, polegające na wlaniu do blachy odrobiny wody i nastawianiu piekarnika na 250 st. C na ok. godzinę. Po tym czasie zabrudzenia łatwo wytrzeć ściereczką.
Skomentuj:
Nowoczesne piekarniki