Praktyczna i ładna kuchnia
Wiele od niej wymagamy – musi być funkcjonalna, wygodna, mieścić wiele sprzętów i zapasów, a do tego powinna zawsze ładnie wyglądać. Jak urządzić kuchenną przestrzeń, by spełniła wszystkie te założenia?
Kuchnia to jedno z najtrudniejszych wnętrz do zaprojektowania. Zazwyczaj podczas urządzania jej zmagamy się nie tylko z odpowiednim ustawieniem sprzętów AGD, ale też optymalnym wykorzystaniem przestrzeni na przechowywanie. Nie można też zapomnieć o estetyce, zwłaszcza gdy wnętrze otwarte jest na salon lub przyjmujemy w nim gości. Do stworzenia funkcjonalnej kuchni potrzebny jest więc dobry plan, który uwzględni wszystkie potrzeby domowników i możliwości pomieszczenia. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na trzy elementy – ładna i trwała zabudowa, optymalne wykorzystanie miejsca oraz dobra organizacja.
Wizualne wrażenie
W nowoczesnym budownictwie kuchnia całkowicie zmieniła swoje oblicze – nie jest już zamkniętym pomieszczeniem gdzieś w głębi mieszkania, ale otwarta na salon, pełni funkcję reprezentacyjną na równi z nim. Ważne więc, by oba pomieszczenia tworzyły spójną całość i ładnie wyglądały. Wybierając meble kuchenne, warto wykorzystać tę samą stylistykę i kolorystykę, która panuje w salonie. Obecnie mamy duży wybór dekorów, a wzornictwo mebli kuchennych i salonowych coraz bardziej jest do siebie podobne. Często też producenci proponują te same serie mebli do różnych wnętrz. Jeśli mamy nietypowe pomieszczenie lub poszukujemy oryginalnego wzornictwa, możemy zamówić zabudowę na wymiar i dostosować ją do własnych potrzeb oraz gustu. By dodatkowo uatrakcyjnić jej wygląd, warto zaplanować w niej dekoracyjne elementy, np. podświetlane witryny lub półki.
Wybierając poszczególne elementy zabudowy, pamiętajmy, że remont kuchni zazwyczaj przeprowadzamy co kilka, kilkanaście lat, należy więc wybrać materiały dobrej jakości, które swój ładny wygląd zachowają na długo. Kolejną kwestią jest utrzymanie porządku, który w otwartej przestrzeni powinien panować niemal przez cały czas. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy często miewa się gości, i to niezawsze zapowiedzianych. Wówczas kuchnia przejmuje funkcję salonu, dlatego dobrze jest, gdy wszystkie sprzęty o mniej atrakcyjnym wyglądzie znajdą miejsce w zamykanych szafkach, a nie na relingach, wieszakach czy blacie. W witrynach i na otwartych półkach ułóżmy tylko dekoracyjne przedmioty.
Optymalne wykorzystanie przestrzeni
Wygląd kuchni w dużej mierze zależy od utrzymania w niej porządku, co bywa trudne, zwłaszcza gdy brakuje miejsca na przechowywanie. W takiej sytuacji dobrze jest przyjrzeć się przestrzeni i meblom kuchennym. Może się okazać, że wykorzystując niestandardowe rozwiązania, zyskamy dodatkową szafkę, szufladę lub półkę. Możliwości jest całkiem sporo, np. w cokole można zamontować szufladę, w wąskim fragmencie zabudowy minicargo, a w narożniku wysuwaną półkę. Każda ta przestrzeń, choć nieduża, pomieści dodatkowe sprzęty lub zapasy.
Dobra organizacja
W utrzymaniu ładu pomaga też dobra organizacja wewnątrz szafek, a dzięki porządkowi zmieści się w nich więcej rzeczy. Planując zabudowę, warto wypisać na kartce, co ma być w niej przechowywane – jak dużo garnków, talerzy, kubków, jakie produkty najczęściej są kupowane itd. Mając tę wiedzę, łatwiej zaplanować, ile szuflad będzie potrzebnych, jaką powinny mieć wysokość i wielkość. Oprócz tego warto zaopatrzyć wnętrza szafek w organizery, które nie tylko posegregują akcesoria, ale też utrzymają je na miejscu.
Skomentuj:
Praktyczna i ładna kuchnia