Praktyczna zabudowa kuchni
Praktyczna zabudowa kuchni to taka, która jest funkcjonalna, dobrze zagospodarowuje przestrzeń i ułatwia codzienne czynności. Obejmuje m.in. ergonomiczny układ stref roboczych, odpowiedni dobór mebli i sprzętów oraz właściwą organizację w szafkach.
W funkcjonalnej kuchni znajdziemy przede wszystkim przemyślany układ mebli i sprzętów. Zgodnie ze sztuką projektową, powinna być ona podzielona na pięć stref. Wszystko po to, by ograniczyć do minimum chodzenie, schylanie czy obracanie się. Strefy obejmują: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie posiłków oraz gotowanie. Rozmieszczenie ich w odpowiednim porządku, obok siebie, zapewnia wygodę poruszania się po kuchni. Ważne jest również trzymanie się zasady tzw. trójkąta roboczego. Określa ona rozstawienie trzech najważniejszych kuchennych urządzeń: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Oczywiście elementów wpływających na komfort korzystania z kuchni jest więcej. Wśród nich warto wymienić właściwą wysokość szafek i blatów, która powinna być dopasowana do wzrostu osób spędzających tu najwięcej czasu, odpowiednio zaprojektowane oświetlenie, właściwy wybór nowoczesnych urządzeń – i tych wolno stojących, i w zabudowie.
Funkcjonalny układ gwarancją wygody w kuchni
Jest kilka układów zabudowy kuchennej, które możemy wykorzystywać. Jednym z nich jest plan w kształcie litery L, który tworzy kąt prosty pomiędzy dwoma ciągami zabudowy meblowej, poprowadzony wzdłuż ścian. Jest to najbardziej uniwersalne rozwiązanie dające szerokie możliwości adaptacyjne przestrzeni. Zabudowa w kształcie litery U jest doskonała pod kątem dostępnej powierzchni blatu roboczego i miejsca na przechowywanie. Należy pamiętać o zachowaniu minimalnych odległości pomiędzy krawędziami blatów, tj. min. 120 cm. Kuchnia w kształcie litery G to rozbudowa projektu U, najczęściej o dodatkową powierzchnię blatu roboczego, który znajduje się pomiędzy strefą dzienną a kuchenną. Często spotykanym rozwiązaniem jest też kuchnia dwurzędowa, czyli zabudowa na dwóch przeciwległych ścianach. Z kolei projekty z zabudową na jednej ścianie to układ, który sprawdzi się w małych kuchniach.
Zgodnie z zasadą trójkąta roboczego
Trójkąt roboczy określa, w jakim miejscu ustawić trzy podstawowe urządzenia AGD – lodówka, zlewozmywak, kuchenka – reprezentujące najważniejsze strefy funkcjonalne: strefę zapasów, zmywania oraz gotowania lub pieczenia. Zgodnie z tą zasadą powinny one być usytuowane niedaleko od siebie, a ich rozmieszczenie powinno przypominać kształtem trójkąt. Dla pełnego komfortu poszczególne urządzenia powinna oddzielać określona odległość. Przyjmuje się, że wynosi ona: 120-210 cm pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem,120-270 cm pomiędzy lodówką a kuchenką, 90 lub 120-210 cm – między zlewozmywakiem a kuchenką. Rozmieszczenie sprzętów musi być spójne z przygotowaną instalacją – przyłączem wodnym, elektrycznym i gazowym. Przestrzeń pomiędzy głównymi urządzeniami AGD wypełniają szafki kuchenne. Nie zawsze możemy jednak potraktować trójkąt roboczy dosłownie - odpowiedni układ mebli należy bowiem dopasować także do kształtu pomieszczenia. W przypadku kiedy zastosowanie zasady trójkąta nie jest możliwe, warto pozostawić przynajmniej obowiązującą kolejność oraz zachować rekomendowane odległości pomiędzy urządzeniami.
Dość miejsca dzięki meblom…
Meble to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. To w nich przechowujemy produkty, garnki, sztućce i to w nich montujemy często sprzęty takie jak zmywarka czy lodówka. Szafki dzielimy na dwie główne kategorie: stojące – stanowiące też podstawę dla blatu roboczego i podwieszane – montowane w górnym rzędzie, z reguły płytsze i lżejsze. Dostępne są szafki z szufladami i półkami, z frontami pełnymi i przeszkleniami, produkty narożne i przeznaczone pod zabudowę. Ważne są w tym przypadku: wymiary – decydują one o pojemności szafek i jednocześnie muszą być dostosowane do przestrzeni, układ wewnętrzny – wysokość półek, głębokość szuflad czy sposób otwierania drzwiczek ma spore znaczenie użytkowe, obudowa, fronty i uchwyty – są istotne z punktu widzenia estetyki, choć nie tylko, technologie – samodomykające się drzwiczki i szuflady, systemy bezuchwytowe, ograniczniki czy przystosowanie do montażu podświetlenia LED mogą mieć spory wpływ na nasz komfort. Możemy zdecydować się na gotowe zestawy mebli lub wykonać je na wymiar – najlepiej do sufitu.
…i systemom przechowywania
Ergonomia w kuchni nie oznacza jedynie tego, w jakiej kolejności ustawiamy sprzęt AGD i zaplanujemy zabudowę. W czasie pracy używamy tu wielu produktów i akcesoriów, a wszystko to powinno mieć swoje miejsce, najlepiej wewnątrz szafek, by nie tworzyć bałaganu na blacie. W dużych kuchniach możemy mieć pojemne szafy, ale w mniejszych nie jest to możliwe – tu możemy wykorzystać optymalnie przestrzeń, montując nowoczesne systemy wyposażenia wewnętrznego zabudowy. Popularne są np. systemy cargo, które opierają się na specjalnych prowadnicach i mechanizmach, które pozwalają na wysuwanie i obracanie koszy lub półek. To oznacza, że nie trzeba zagłębiać się w zakamarki szafek, by znaleźć to, czego potrzebujemy. Coraz popularniejsze jest wstawianie do szafek również różnych drobnych sprzętów nablatowych: tosterów, ekspresów kapsułkowych etc. Pamiętajmy wówczas o umieszczeniu w szafkach (zwykle na wysokości blatu) gniazdek elektrycznych.
AGD – wolno stojące czy w zabudowie?
Decyzję o tym, jaki konkretnie sprzęt AGD do kuchni kupić, najlepiej podjąć na etapie projektowania pomieszczenia. To dobry czas na rozważenie, co wybrać – zestawy do zabudowy czy modele wolno stojące. Urządzenia AGD do zabudowy cechuje duża estetyka i spójność designu. Zabudowane urządzenia mają jeszcze jeden, bardzo ważny walor użytkowy – brak szczelin, w których będą gromadzić się zabrudzenia. Natomiast minus to mniejsza pojemność. Sprzęt wolno stojący pozwala natomiast na dużą swobodę w urządzeniu wnętrza. Dzięki tego typu urządzeniom mamy też większą możliwość modyfikacji. Jeśli więc lubimy co jakiś czas zmieniać aranżację kuchni, będzie to doskonała opcja ułatwiająca przenoszenie lub wymianę wyposażenia.
Jaki sprzęt do kuchni otwartej, a jaki do zamkniętej?
Kuchnia otwarta łączy domowników i powiększa strefę dzienną, stając się sercem domu, lecz wymaga wzorowego porządku, cichego AGD oraz skutecznej wentylacji. Zamknięta pozwala ukryć rozgardiasz, zatrzymać hałas i intensywne aromaty, ale potrzebuje większego metrażu. W otwartym układzie liczy się płynne łączenie materiałów - fronty spójne z meblami salonu, a gdy jest na to miejsce, wyspa rozgraniczy strefę gotowania od wypoczynkowej. Zamknięty wariant ułatwia ergonomię; zazwyczaj oznacza więcej szafek i blatów. Sprzęt: w przestrzeni otwartej sprawdzają się ciche urządzenia, takie jak okap Franke z technologią SoundPro czy wyciszony zlewozmywak stalowy Maris Quiet. Doskonałym wyborem będzie także wielofunkcyjne AGD - płyta indukcyjna ze zintegrowanym okapem z serii Franke 2Gether albo piekarnik z funkcjami parowymi z linii Mythos. W kuchni zamkniętej postaw na zgrabny okap wertykalny lub ukryty w szafce - najlepiej podłączone do wentylacji. Warto również wybrać dużą płytę indukcyjną z programami automatycznymi lub gazową z rusztami żeliwnymi dla fanów woka. Niezależnie od rodzaju kuchni, najlepszym wyborem będą urządzenia do zabudowy, mniej widoczne we wnętrzu oraz sprzęty oszczędzające wodę (np. baterie Franke z technologią Water Saving) i energię elektryczną.
Katarzyna Niezabitowska, PR Manager, Franke Polska
Zróżnicowane oświetlenie kuchenne
Prawidłowe oświetlenie w kuchni powinno składać się z trzech elementów: światła głównego, zadaniowego i dekoracyjnego. Każdy z nich pełni inne funkcje. Centralne źródło światła to to, które włączamy zaraz po wejściu do pomieszczenia. Stanowi podstawową formę oświetlenia pomieszczenia. Jego funkcję spełniają lampy wiszące lub żyrandole. Do drugiej grupy zaliczane są światła montowane tam, gdzie przygotowuje się posiłki i przechowuje akcesoria kuchenne. Przydają się w miejscach, do których nie dociera światło emitowane przez główne źródło. Przydatność oświetlenia zadaniowego wynika z układu szafek. Większość mebli zazwyczaj jest ustawiona pod ścianami. Stojąc przy meblach, osoba przygotowująca jedzenie zasłania światło lampy sufitowej. Ozdobne lampki pozwalają natomiast nadać kuchni wyjątkowego klimatu. Estetyczny charakter takiego oświetlenia nie wyklucza jednak jego praktycznego zastosowania.
Skomentuj:
Praktyczna zabudowa kuchni