Ergonomiczna kuchnia. Gotowanie może być przyjemnością!

Tekst: Edyta Jabłońska, zdjęcia: Rafał Lipski, Sylwester Rejmer

Z pewnością nią będzie, jeśli urządzimy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii, czyli tak, by wszystkie czynności były wykonywane w następujących po sobie strefach, płynnie i szybko. Natomiast najważniejsze kuchenne urządzenia AGD warto ustawić w tzw. trójkąt roboczy.

kuchnia zamknięta
Jeśli przygotowując posiłki, długo stoimy, nogi i kręgosłup odmawiają nam posłuszeństwa. Dlatego podczas pracy warto chociaż na chwilę usiąść. W kuchni sprawdzają się np. mobilne, wysokie krzesła na kółkach.
Fot. archiwum

Strefy robocze czyli wielka czwórka

Podczas przygotowania posiłku poszczególne czynności wykonujemy w określonej kolejności. Biorąc to pod uwagę, kuchnię można podzielić na cztery strefy:

1. Przechowywanie żywności i naczyń. W tej strefie powinna się znaleźć lodówka, szafki na suchą żywność oraz blat lub stół, na którym możemy położyć zakupy tuż przed rozpakowaniem.

2. Wstępna obróbka i zmywanie. Głównym urządzeniem jest tutaj zlewozmywak, tuż przy nim dobrze jest ustawić kosz na śmieci. W tej strefie powinna się znaleźć także zmywarka.

3. Przygotowywanie posiłku. Tu najważniejszy jest blat roboczy, bezpośrednio sąsiadujący ze zlewozmywakiem. Optymalne warunki zapewni nam powierzchnia około 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości. Nad blatem warto umieścić półki lub szafki z przyprawami, naczyniami oraz małym sprzętem AGD - te rzeczy przydadzą się podczas pracy. W zasięgu ręki powinien być kontakt elektryczny, zadbajmy również o dobre oświetlenie punktowe.

4. Gotowanie. W tym miejscu umieszczamy płytę grzejną z okapem, piekarnik i mikrofalówkę. Płytę najczęściej montuje się równo z blatem kuchennym, ale można ją nieco obniżyć - ważna jest bowiem wysokość, na jakiej znajduje się górna część garnka. Ostatnio odchodzi się od montowania piekarnika pod płytą grzejną; to bardzo dobry trend, gdyż wygodniej korzysta się z urządzenia umieszczonego wyżej (wkładając i wyjmując potrawę, nie trzeba się schylać). Ustalając wysokość, na jakiej zamontujemy piekarnik, najlepiej uwzględnić wzrost osoby najczęściej korzystającej z tego urządzenia. Podobnie jest z mikrofalówką. W strefie gotowania powinien się też znaleźć niewielki blat (około 60 x 60 cm), na który będzie można odstawić naczynie z gotową potrawą.

 

Wygodna praca w trójkącie

Odpowiednie rozmieszczenie kuchennych stref znacznie ułatwi nam pracę. Pomocna będzie w tym zasada trójkąta roboczego. Umowny trójkąt powinien powstać po połączeniu wierzchołków, które tworzą najważniejsze urządzenia w kuchni, czyli lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzejna. Tę zasadę można zastosować zarówno w zabudowie dwurzędowej, jak i w kształcie litery U lub L; jedynie ustawienie szafek w jednym rzędzie (pod jedną ścianą) uniemożliwi narysowanie hipotetycznego trójkąta. W tej ostatniej sytuacji zadbajmy, aby kolejność poszczególnych stref odpowiadała kolejności wykonywanych czynności, a osoba przygotowująca posiłek przesuwała się w prawo, oczywiście przy założeniu, że jest praworęczna (w trójkącie jest zalecany kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara). Najbliżej wejścia do kuchni zaplanujmy strefę przechowywania, aby nie przenosić ciężkich zakupów przez całe pomieszczenie. Następnie powinna być strefa mycia itd.

 

Dobra wysokość

Blat zamontowany na odpowiedniej wysokości pozwoli nam zachować prawidłową postawę podczas przygotowywania posiłku. Wysokość ta zależy wprawdzie od wzrostu osoby pracującej w kuchni, jednak przyjmuje się, że blat powinien się znajdować 10-15 cm poniżej naszych łokci (najczęściej waha się między 87 a 91 cm). Ponieważ długie stanie jest męczące, przyda się nieco niższe miejsce (około 75 cm), przy którym będzie można pracować na siedząco - może to być stół kuchenny lub niewielki stolik, przy którym postawimy krzesło.

Skomentuj:

Ergonomiczna kuchnia. Gotowanie może być przyjemnością!