Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Idealny grill do ogrodu

Aldona Zakrzewska

Nie ma garden party bez grilla! To proste urządzenie zamieni każde spotkanie w ogrodowym plenerze w prawdziwą ucztę.

Nie ma jak grill!
Nie ma jak grill!
Fot. Ryan Lane / Getty Images
W sklepach znajdziemy grille różniące się wielkością, wyposażeniem i stylistyką. Możemy wybierać wśród modeli ruchomych (na kółkach), walizkowych (składanych), kulistych (ze szczelną pokrywą skracającą czas przyrządzania potraw) oraz stacjonarnych - przeznaczonych do wbudowania na stałe, np. w letniej kuchni. Najmniejsze grille można postawić na stole na tarasie czy balkonie bądź przyczepić do balustrady niczym skrzynkę z roślinami. Duże modele na ogół wyposażone są w półki na akcesoria kuchenne i produkty spożywcze. W większości grillów pali się węglem drzewnym lub brykietami, choć coraz popularniejsze są urządzenia na gaz i prąd. Modele ga-zowe bywają wyposażone w specjalne wkłady ceramiczne (np. z kamieni wulkanicznych), które podnoszą walory zapachowe pieczonych potraw. Przy wyborze dobrze zwracać uwagę nie tylko na cenę, lecz również na wygodę użytkowania (dodatkowe wyposażenie, liczbę półek, łatwość czyszczenia).

NA GAZ I POD NAPIĘCIEM

Coraz bardziej popularne są grille elektryczne i gazowe. Mają bowiem wiele zalet: szybko osiągają odpowiednią temperaturę, a przy tym nie dymią, co umożliwia grillowanie na balkonie czy tarasie. Wybierając grill gazowy lub elektryczny, nie trzeba też kupować (ani dźwigać!) wielkich toreb węgla. Wystarczy przekręcić kurek butli z gazem lub włożyć wtyczkę do gniazdka. Można także kupić nieduże i wygodne w transporcie grille wędzarki, umożliwiające zarówno grillowanie, jak i wędzenie potraw.

POTRZEBNA ROZPAŁKA

Najpopularniejsze są grille węglowe. W nowoczesnych modelach powietrze dopływa do paleniska od dołu przez dozownik służący do korygowania intensywności spalania opału. Nad utrzymaniem wysokiej temperatury nad rusztem na ogół czuwa osłona przeciwwiatrowa lub pokrywa. Korzystanie z podpałki wiąże się jednak z "brudną robotą" - usuwaniem niedopalonego opału. Aby jej uniknąć, można wybrać grill z łopatkami wygarniającymi popiół do popielnika w dolnej części urządzenia.

    Więcej o:

Skomentuj:

Idealny grill do ogrodu