Mięso należy grillować nad rozżarzonymi węglami, a nie nad ogniem.
Podczas grillowania warto mieć pod ręką wodę do gaszenia płonącego tłuszczu.
Nigdy nie należy grillować mięsa peklowanego. Powoduje ono tworzenie się szkodliwej dla zdrowia substancji - nitrozoaminy.
arto pamiętać o rękawicach, fartuchu i wiatrochronie do paleniska - to skuteczna ochrona przed oparzeniami i zabrudzeniem ubrania.
Produkty można piec w folii aluminiowej. Aby potrawa się nie rozgotowała, trzeba przedziurawić folię w kilku miejscach - wtedy para będzie miała ujście.
Drewniane szpadki do pieczenia szaszłyków trzeba przed użyciem moczyć przez pół godziny w wodzie, żeby się nie zapaliły,
Potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia, układamy nad węglami pokrytymi popiołem.
Aromat można wzbogacić, rzucając na węgle rozmaite zioła czy wiórki drewna, np. z drzew liściastych. Należy je wcześniej moczyć w wodzie przez około pół godziny.