Co dolega bukszpanom?

Wojciech Słomka

Moje bukszpany bledną i żółkną pomimo nawożenia. W szpalerze nieliczne pozostały zielone, a większość choruje. Co może być przyczyną? Czy te żółknące są do odratowania? Krzysztof Garman

Przycięty w kule bukszpan. Jest efektowny przez cały rok, a poza tym na takim tle doskonale prezentują się sezonowe rośliny
Przycięty w kule bukszpan. Jest efektowny przez cały rok, a poza tym na takim tle doskonale prezentują się sezonowe rośliny
Fot. Międzynarodowe Centrum Cebulek Kwiatowych
Bukszpany zaatakowała choroba nazywana zamieraniem pędów bukszpanu. Pojawia się ona wiosną, przenoszona przez miodówkę bukszpanową. W wyniku jej żerowania liście się zwijają (widać to na zdjęciu). Istotną przyczyną słabej kondycji bukszpanów może być także niedożywienie. Żółte bukszpany na zdjęciu mają za mało składników odżywczych. Dodatkowo widać, że stosowane nawożenie jest nieskuteczne ze względu na konkurujące z bukszpanami chwasty. Trzeba je koniecznie wyplewić, a bukszpany dokarmić (np. nawozem do iglaków). Martwe części roślin należy wyciąć i spalić. Rośliny opryskujemy dwukrotnie co 14-21 dni jednym z preparatów: Gwarant 500 SC, Score 250 EC lub Mirage 450 EC. Miodówkę zwalczamy wiosną Mospilanem 20 SP lub Confidorem 200 SL.

JAKA JEST KONDYCJA ROŚLIN?



1. niedożywiony bukszpan;

2. okaz porażony przez chorobę (zamieranie pędów);

3. egzemplarz w dobrej kondycji;

4. objawy żerowania miodówki bukszpanowej (widoczne podwinięte liście);

5. dobrze odżywione chwasty (trzeba je wyplewić).

Skomentuj:

Co dolega bukszpanom?