Sok brzozy to cenny napój wzmacniający. Zobacz jak go zbierać
Na przedwiośniu w brzozach ruszają soki w tak wielkiej obfitości, że część z nich możemy wykorzystać do wzmacniającej kuracji.
W czystej ekologicznie okolicy oskołę można pozyskiwać z własnej brzozy, jeśli jej pień ma przynajmniej 15 cm średnicy (drzew w lesie nie wolno uszkadzać). Zbiera się ją w marcu-kwietniu do czasu ukazania się na brzozie zielonych zawiązków liści. W ciągu doby z pnia wypływa ponad 5 l soku. Można go przechowywać w lodówce do 3 dni. Jest bezbarwny i prawie bez smaku, największą wartość ma świeżo zebrany. Aby zapobiec infekcjom, po zakończeniu zbioru zalepiamy ranę, np. plasteliną lub gliną (używając maści ogrodniczej, wprowadzimy do drzewa szkodliwe dla zdrowia substancje).
Pasteryzowany sok, zwykle z dodatkami (np. miętą) możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
ZBIERAMY OSKOŁĘ
Wydrążamy w pniu wąski otwór o głębokości 4 cm na wysokości ponad pół metra. Wkładamy do niego rurkę lub rynienkę, przez którą sok ścieka do naczynia (używane materiały muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością). Naczynie opróżniamy co kilka godzin.
- Więcej o:
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!
Brzoza pożyteczna. Betula utilis 'Doorenbos'. Drzewa ozdobne
Zdrowie z natury: moc małych kiełków
Zdrowie z natury: owoce pełne witamin
BERGER Bau wybuduje nową palmiarnię w Ogrodzie Botanicznym WNB Uniwersytetu Wrocławskiego
Wystawa Agnieszki Brzeżańskiej "Ziółka, drzewka, y chróściki" w Muzeum Farmacji
Paszport roślinny – jak go uzyskać i dlaczego jest ważny?
Nadanie imion trzem nowym odmianom róż w Kutnie