Jak rozmnożyć lubczyk [Porada eksperta]

Alicja Gawryś

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.

Dwuletnie siewki lubczyku przygotowane do sadzenia mają silne korzenie, które można jeść po ugotowaniu.
Dwuletnie siewki lubczyku przygotowane do sadzenia mają silne korzenie, które można jeść po ugotowaniu.

Pyta:Joanna Bugała
Na działce mojej sąsiadki od lat rośnie lubczyk.  Chciałabym zasadzić go także u siebie, ale nie wiem, w jaki sposób rozmnaża się tę roślinę. Pomóżcie!

Odpowiada: Alicja Gawryś - mgr inż ogrodnictwa
Lubczyk jest rzeczywiście długowieczny – mój egzemplarz rośnie w jednym miejscu od około 50 lat.
Stare karpy lubczyku mają jednak bardzo twarde korzenie i trudno odkopać kawałek rośliny, żeby ją przesadzić lub rozmnożyć. Można to zrobić za pomocą ostrego szpadla, który wbijamy pionowo w miejscu, w którym wyrasta młoda część tej byliny.
Najlepszą porą dla takich zabiegów jest wczesna wiosna, gdy tylko ponad ziemią pojawią się młode przyrosty, albo jesień. W tym wypadku z odcinaniem warto poczekać, aż nadziemne części lubczyku zżółkną.
Wykopana sadzonka powinna mieć kilka korzeni. Podczas sadzenia
w żadnym razie nie należy ich jednak podwijać.
Jeśli nie czuje się Pani na siłach, by wykopać kawałek rośliny, to można zebrać z niej nasiona i wysiać je wiosną wprost do gruntu lub do dużego pojemnika. Proszę mieć na uwadze, że lubczyk dorasta do wysokości ponad 2 m. Można go posadzić w miejscu w pełni nasłonecznionym lub częściowo ocienionym. Roślina lubi glebę dość żyzną i przepuszczalną. W okresach suszy wymaga podlewania.
Liście lubczyku można dodawać do zup i duszonych mięs. Warto jednak pamiętać, że silnie pachną.

Skomentuj:

Jak rozmnożyć lubczyk [Porada eksperta]